17.01.2020 | 5 min

 

För dig som vill läsa mer om elbilar

Bästa elbilen – att leasa eller köpa elbil


Allt fler biltillverkare erbjuder elbilar och allt fler konsumenter väljer att skaffa elbil. För många är det en stor och därför väl avvägd investering. Men hur ska man tänka inför en sådan investering? Ska man börja med att leasa elbil innan man köper elbil?

Att köpa elbil

Att skaffa elbil är en god investering sett till driftskostnader. El som drivmedel är billigare än exempelvis diesel och bensin och inte minst består elbilar av färre bildelar vilket kräver mindre underhåll.

Det kanske främsta argumentet för att leasa elbil eller köpa elbil är att det är ett miljövänligare alternativ. Inte minst omfattas elbilar av särskilda skatteregler för miljöbilar vilket gör att förmånsvärdet oftast blir avsevärt lägre än för fossildrivna bilar.

 

Leasa elbil eller köpa elbil?

Med allt fler elbilar på marknaden erbjuder många av de största biltillverkarna elbil. Det som oftast avgör när man ska leasa eller köpa en elbil är priset. Att köpa elbil är en omfattande investering som kräver sin research och därför kan det vara ett bra alternativ att börja med att leasa elbil. Då får du som konsument eller arbetsgivare testa på inte bara hur det är att köra och ha en elbil, utan även vilket bilmärke som passar just dig eller dina anställda bäst.

 

Att leasa elbil

Att leasa bil började som ett sätt för arbetsgivare att tillhandahålla tjänstefordon till sina anställda. Idag är det även något som även privatkonsumenter har tillgång till. Det är en tjänst där du vet precis vad du får och samtidigt kan beräkna kostnaderna. Inte minst är det ett bra sätt för dig som funderar på att skaffa elbil och helt enkelt vill prova på. Du kan välja mellan att leasa en ren elbil, hybridbil eller plug-in hybrid beroende på vad som passar just dig.

När du som konsument hittat en elbil som passar dig signerar du ett så kallat leasingavtal. Det är ett avtal som anger hur lång tidsperiod du kommer att ha bilen, körsträckan samt priset. På detta sätt slipper du ta lån eller göra en stor engångsinvestering som det innebär att köpa elbil. Efter avtalstiden som enligt branschstandard brukar ligga på 36 månader, lämnar du helt enkelt tillbaka elbilen.

 

Att tänka på när du leasar elbil

Som konsument är det viktigt att du har klarlagt just dina behov när du ska leasa elbil. Vad behöver du elbilen till? Hur långt ska du köra? Är det fler än dig som ska köra elbilen? På så sätt kommer du kunna hitta den bästa elbilen för just dig.

 

Lite olika nyckelfakta att tänka på:

  • Räckvidd – Hur långt kommer du på en laddning med just den elbil du valt?

  • Storlek – Får familjen, vännerna eller sakerna plats i elbilen?

  • Säkerhet – Hur står sig elbilen i krocktester och ur andra säkerhetsaspekter?

  • Bekvämlighet – Är det en bekväm elbil att köra?

  • Laddning – Har du möjlighet att ladda hemma eller på jobbet?


Övrigt Elbilen