29.04.2021 | 2 min

 

För dig som är fastighetsägare

Elbilsladdare med betallösning minskar administrationen för fastighetsägare


När allt fler av era hyresgäster skaffar laddbar bil ökar också efterfrågan på laddstationer på era fastighetsparkeringar. Då behöver ni välja både laddboxar och tjänst som motsvarar era hyresgästers behov. Med en laddlösning med betalning, där ni slipper hantera debiteringen av elbilsförarna, sparar ni värdefull tid och administration.

Med många fastigheter och hyresgäster hopar sig arbetet både när det gäller stort och smått. Kanske vill ni därför slippa administrationen kring era laddstationer och debiteringen av elbilsförarna. Men hur fungerar det med laddningen och betalningen på era stationer? Här kan ni läsa mer om hur en smart betallösning fungerar.

 

4 steg: Så här fungerar betallösningen InCharge

1. Ladda med laddkort eller bricka

För att kunna ladda på era laddstationer behöver era hyresgäster först beställa gratis laddkort eller laddbricka på vår hemsida. Elbilsförarana använder kortet för att starta laddningen på era stationer men även de publika laddstationerna som finns längs med vägarna. Era hyresgäster har då tillgång till över 4000 publika laddpunkter i Sverige. Det publika laddnätet sträcker sig även in i Norge, Nederländerna och Tyskland.

 

2. Behörighetslista i portalen My InCharge

Ni bestämmer själva vilka som ska ha behörighet att ladda vid era laddstationer. Detta sköter ni enkelt i webbportalen My InCharge där ni under fliken Behörighetslistan kan välja vilka laddkort eller brickor som tillåts ladda. I My InCharge ser ni också hur mycket hyresgästerna har laddat för. Via sitt personliga My InCharge konto kan även elbilsföraren se sin laddhistorik och hålla koll på hur mycket de laddat. Läs mer om My InCharge

 

3. Vi fakturerar elbilsföraren

Laddkorten och brickorna är kopplade till unika RFID-nummer som är registrerade i vårt system. På så sätt kan vi se statistik över alla laddsessioner och exakt hur mycket elbilsförarna laddat på just era laddstationer. All laddning, både på fastighetsparkeringen och i det publika laddnätet, presenteras överskådligt på en och samma faktura och skickas direkt från oss till elbilisterna. På så sätt har de full kontroll över sina utgifter.

 

4. Ni får pengar för laddningen – utan att göra någonting

Betalningarna som vi får för laddningen på era laddstationer överför vi sedan till er, enkelt och komplett. Betallösningen är helt administrationsfri, ni slipper hantera debiteringen och får pengar för laddningen på ert konto utan att göra någonting.

 

Sätt ert eget pris och täck era kostnader

Hur mycket kostar det då att ladda? Kostnaderna kan hanteras med självkostnadspris på laddningen och med en extra parkeringsavgift. Men det finns fördelar med att lägga en extra intäkt på kWh-priset då elbilsförarna laddar olika mycket. Man kan räkna med att självkostnaden är i snitt ca 1,60 kr/kWh, men det varierar beroende på elavtal. Med betallösningen kan ni själva välja priset per kWh. Genom att lägga till marginal får ni intäkter att täcka kostnader för själva investeringen av laddlösningen eller andra omkostnader med.

I räkneexemplet med egen prissättning per kWh nedan kan ni se ungefär hur mycket ni kan tjäna på elbilsladdningen per år.

 

Räkneexempel

Antal elbilar: 10 st

Förbrukning elbil/år: 3 000 kWh*

Självkostnad kWh: 1,60 kr exkl. moms*

Ert pris kWh: 2 kr exkl. moms (+ 0,40 kr/kWh)

Intäkt elbil/år: 1 200 kr exkl. Moms

Total intäkt per år: 12 000 kr exkl. moms

*Detta är endast en uppskattning, både förbrukning per år och självkostnad per kWh kan variera.


ladda företag