04.05.2023 | 4 min

För dig som sitter i styrelsen i BRF

Slipp administration i er BRF med en smart betallösning


När ni i bostadsrättsföreningen beslutat er för att investera i laddstationer behöver ni välja både hårdvara och tjänst som motsvarar era förväntningar. En laddlösning med betalning, där ni slipper hantera debiteringen av elbilsförarna, besparar er både tid och arbete.

Såhär fungerar betallösningen InCharge

Har ni i styrelsen redan fullt upp med pappersarbete och möten och vill slippa onödig administration kring era laddstationer? Här kan ni läsa mer om hur en smart betallösning sparar tid och arbete för er bostadsrättsförening.

De boende med elbil beställer gratis laddkort eller bricka på vår hemsida som de använder för att ladda. Laddkorten och brickorna är kopplade till unika RFID-nummer som är registrerade i vårt system. På så sätt kan vi visa statistik över alla laddsessioner och exakt hur mycket elbilsägaren laddat på just era laddstationer. Laddkortet eller brickan kan också användas i InCharges publika laddnät, era medlemmar i föreningen har då tillgång till över 4000 publika laddpunkter i Sverige. Det publika laddnätet sträcker sig även in i Norge, Nederländerna och Tyskland.

Ni i föreningen bestämmer vilka som ska ha behörighet att ladda vid era laddstationer. Behörighetslistan sköter ni enkelt i portalen My InCharge där ni också ser hur mycket de boende har laddat för. Även elbilsföraren kan logga in på sitt personliga konto och se sin laddhistorik.

 

Så går det till

Med betallösningen får ni en helt administrationsfri laddlösning där vi tar hand om all fakturering. Ni slipper spendera tid och arbete på debiteringen och får pengar för laddningen på ert konto utan att göra någonting.

Alla laddsessioner kopplat till respektive RFID-nummer samlas i vårt system. All laddning, både i bostadsrättsföreningen och på vägen, presenteras överskådligt på en och samma faktura och skickas direkt till medlemmarna i er förening. På så sätt har elbilsföraren full kontroll över sina utgifter och ni slipper hantera administrationen. Betalningarna som vi får för laddningen på era laddstationer överför vi sedan till er – enkelt och komplett!

5 steg

  • Elbilsföraren laddar på era stationer med sitt unika laddkort eller bricka som de beställer gratis på vår hemsida. 
  • Kortet eller brickans RFID-nummer finns i InCharges system där alla laddsessioner (både på vägen och i föreningen) registreras.
  • Vi fakturerar elbilsföraren direkt utifrån informationen i vårt system.
  • Elbilsföraren ser alla sina laddsessioner på fakturan och betalar oss.
  • Vi samlar betalningarna från era medlemmar kopplat till era laddstationer och återbetalar klumpsumman till er.

Sätt ert eget pris och täck era kostnader

Hur mycket kostar det då att ladda elbilarna i föreningen? Priset på kWh varierar men i snitt kan man räkna med att självkostnaden är ca 1,60 kr/kWh. Med betallösningen kan föreningen själva välja priset per kWh. Genom att lägga till marginal får ni intäkter att täcka kostnader för själva investeringen av laddlösningen eller andra omkostnader med. Kostnaderna kan även hanteras med självkostnadspris på laddningen och med en extra parkeringsavgift. Men fördelen med att lägga en extra intäkt på kWh-priset är att ställa kostnaden i relation till förbrukningen då elbilsförarna kanske laddar olika mycket.

I räkneexemplet nedan kan ni se ungefär hur mycket ni i föreningen kan tjäna på elbilsladdningen per år genom egen prissättning per kWh.

 

Goda tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda där du bor