24.05.2022 | 3 min


För dig som laddar elbilen hemma

Vilken effekt ska jag välja på min laddbox hemma?


När vi ska köpa något nytt vill vi såklart få så mycket som möjligt för pengarna. Men när det kommer till laddboxens effekt behöver du tänka ett varv till och se över vilka förutsättningar som finns. I de allra flesta fall är en laddbox med hög effekt inte lämpligt i en villa. Här kan du läsa mer om varför.

Husets huvudsäkring styr utrymmet för elförbrukningen

På marknaden finns det laddboxar med olika effekt, från 3,7 upp till 22 kW. Vilken effekt som passar till din laddbox beror på storleken på huvudsäkringen i ditt hus. Oftast har villor en säkringsstorlek på 16A, 20A eller 25A. Säkringsstorleken tillåter ett maximalt effektuttag för förbrukningen i ditt hushåll. Effektuttaget är ett tak för elförbrukningen av alla de maskiner och teknikprylar som du kan använda samtidigt. Exempelvis spis, lampor, tv och dammsugare. Har du 16A i huvudsäkring kan du använda max 11 kW på samma gång.

I listan nedan ser du det maximala effektuttaget för de olika säkringsstorlekarna:

Säkringsstorlek Maximalt effektuttag i hushållet
16A 11 kW
20A 14 kW
25A 17 kW
35A 24 kW

 

En laddbox med hög effekt är inte alltid bättre

En laddbox med hög effekt laddar din elbil snabbare, och det kan låta bra när du samlar information inför din investering i en egen laddstation hemma. Men ta med dig att en 22 kW laddbox inte är lämpad för din villa. För att kunna utnyttja maxeffekten i en 22 kW laddbox behöver du ha minst 35A i säkringsstorlek, vilket inte många villor har. 
 
Har du mot förmodan 35A i säkringsstorlek med 24 kW maximalt effektuttag och laddar med en 22 kW laddbox, finns bara 2 kW kvar till övrig elförbrukning i ditt hushåll. En dammsugare drar ca 2 kW, så du kan enkelt räkna ut att marginalerna blir väldigt små.

 

3,7 eller 11 kW tar dig långt

En laddbox på 3,7 kW eller 11 kW räcker gott och väl för ett hushåll i villa. Särskilt då vi ofta parkerar och laddar under en längre tid i våra hem. Med 11 kW laddar du ca 6 mil/ timme – med andra ord klarar du lätt vardagens bestyr efter en natts laddning.

 

Effekt laddbox Minsta säkringsstorlek Mil per timme
3,7 kW 16A 2 mil
11 kW 16A 6 mil
22 kW 35A 12 mil

 


Ladda hemma