12.10.2021 | 4 min

 

För dig som vill veta mer om elbilsladdning för bilåterförsäljare

Kom igång med elbilsladdning som bilåterförsäljare


Elbilen utgör en allt större del på våra vägar, i utbudet av nya bilmodeller och hos er bilåterförsäljare. För att kunna hålla de laddbara bilarna rullande ökar behovet av laddmöjligheter på era anläggningar. Men hur kommer ni igång med elbilsladdning? Här reder vi ut vad ni ska tänka på inför er investering av laddstationer.

Allt fler väljer elbil. I maj 2022 fanns nästan 350 000 laddbara personbilar i Sverige och tillväxten de senaste 12 månaderna har varit hela 55 %*. Biltillverkarna planerar att avveckla produktionen av fossildrivna fordon samtidigt som de frontar sina laddbara bilar på mässor runt om i världen. Att elbilen är här för att stanna råder det med andra ord ingen tvekan om.

Naturligtvis tar elbilen även större och större plats på bilåterförsäljaranläggningen bland både demo-, hyrbilar och i verkstaden. Laddmöjligheter har blivit en hygienfaktor för att hålla verksamheten rullande. Här kan ni läsa mer om hur ni kommer igång med elbilsladdning på er anläggning.

*Power Circle maj 2022

 

Laddstationer, ett beslut för fastighetsägaren

Det första ni behöver ta reda på är vem som ansvarar för installationen av laddstationer på era parkeringar. Är det ni som äger fastigheten eller behöver ni ta kontakt mer er fastighetsägare?

Är ni själva fastighetsägare bör ni fundera över hur många platser ni behöver just nu. Tänk även på eventuell framtida utbyggnad och förbered så mycket som möjligt så blir det enkelt att utöka antalet laddplatser i framtiden. Gör en inventering av hur mycket ström som finns tillgängligt för laddarna och vad ni har för huvudsäkring.

Äger någon annan fastigheten bör ni först och främst kontakta er fastighetsägare och undersöka om det finns möjlighet att installera laddare. Fastighetsägaren har alla uppgifter som behövs för att komma igång och eventuellt söka bidrag för installationen. Var tydlig med vilka behov ni ser just nu och hur ni ser på framtiden.

 

Vilken laddlösning passar er anläggning?

Välj en leverantör som kan ta hand om allt från ax till limpa och guida er genom hela processen i valet av både laddbox och mjukvara. Tillsammans tittar vi på hur era behov ser ut. Kanske har ni både bilförsäljning, hyrbilar, besökare och anställda som behöver ladda? Våra tjänster tillåter er att välja en lösning som passar just er verksamhet.

 

Nya kunder med publika laddstationer

Ni kan själva välja om ni vill att era laddstationer ska vara öppna för publik laddning eller själva hantera behörigheten. Med en publik laddlösning syns ni på laddkartor och blir en attraktiv destination för elbilsägare som behöver ladda längs med vägen. Elbilsföraren laddar enkelt på era stationer med InCharge laddkort eller app. Ni sätter priset och vi hanterar betalningen.

 

Fokusera på er kärnverksamhet

Som återförsäljare kan det bli mycket jobb att administrera vem som ska betala för den el som laddats. Kanske säljer ni olika bilmärken och vill att varje märke skall betala för den el som respektive märkes demobilar använder. Eller så har ni biluthyrning som ska betala för sin el.

Kanske vill ni också erbjuda era kunder att ladda medan de besöker er anläggning eller ha publika laddare för att dra besökare. Säkerligen finns även behovet att erbjuda anställda att ladda sin bil medan de är på arbetet.

Detta sammantaget innebär mycket administration. Ni har möjlighet att få hjälp med både administration och betalning av både besökare, kunder och anställda. Med InCharge löser vi detta till er genom att dela upp de olika laddkunderna så att varje laddande kund betalar för sin del. Genom att använda behörighetsstyrning, individuell prissättning per laddare/kluster och ett rabattsystem kan vi på ett enkelt sätt kontrollera vem som laddar var och vilket pris de ska betala för sin laddning. Vi tar också hand om fakturafrågor, kundservice och support – så att ni kan fortsätta fokusera på er kärnverksamhet.

 

En laddlösning för framtidens bilåterförsäljare

Välj en laddlösning som fungerar både nu och i framtiden. Eftersom elbilen utgör en allt större del av bilförsäljningen behöver ni ha möjligheten att enkelt skala upp allt eftersom behovet ökar. InCharge arbetar aktivt inom fem olika områden för att ge er de bästa förutsättningarna och slippa onödig administration.

  • Kundservice och support tar hand om stationer och elbilsförarna
  • Full kontroll och statistik med webbportalen My InCharge
  • Välj bland våra tjänster utifrån er verksamhets behov
  • Vi håller er uppdaterade om nya lagar och regler
  • Väx enkelt och snabbt när behovet ökar


Med över 10 års erfarenhet har InCharge de rätta verktygen att erbjuda en hållbar lösning som fungerar både nu och i framtiden – vi finns med er hela vägen.

 

50 % i bidrag

Ni har möjlighet att söka bidragen ”Klimatklivet” för publika laddstationer och ”Ladda bilen” för icke-publika laddstationer från Naturvårdsverket. Dessa bidrag täcker 50 procent av era bidragsberättigade kostnader men högst 15 000 kr per laddpunkt.
Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida