Källa: Electrek.co
14.01.2020 | 5 min


För dig som vill läsa mer om elbilar

Fakta om elbil – Hur fungerar en elbil?


Marknaden för elbilar växer så det knakar. Allt fler väljer att byta ut sin bil mot ett eldrivet fordon, ett klimatsmartare, mer kostnadseffektivt och inte minst allt smidigare sätt att ta sig fram. Men vad är egentligen en elbil och vad behöver man veta innan man investerar i en?

Den första elbilen gjorde sin debut för över 100 år sedan, närmare bestämt när Porsche tillverkade sin en elbil 1898. Just elbilen var det transportfordon som dominerade fram till början av 1900-talet och introduktionen av bensin och förbränningsmotorn. Elbilen drivs av en eller flera elmotorer istället för exempelvis diesel eller bensin. Fördelen med elbil är att de är mycket miljövänligare än bilar som drivs på fossila bränslen samt att det är billigare i drift och framförs mycket tyst vilket kan leda till minska bullernivåer i städer exempelvis. Definitionen av en elmotor i en renodlad elbil är en motor som drivs av ett eller flera batterier och laddas genom en extern strömkälla. Med det sagt är den renodlade elbilen inte den enda elbilen på marknaden.

 

Olika varianter av elbil

En bränslecellsbil är en elbil där elektriciteten genereras från vätgas istället för laddningsbara batterier. Den främsta skillnaden är alltså kraftkällan. Bränsleceller väger visserligen mindre än ett ordinarie elbilsbatteri men är också dyrare vilket kan påverka priset. Att vätgas även kan produceras från naturgas kan ge upphov till koldioxidutsläpp.

Den sista kategorin fordon som använder sig av elkraft är de så kallade hybridbilarna och laddhybriderna. I dessa kombineras en traditionell förbränningsmotor med eldrift men medan laddhybrider kan laddas med el så tankas hybridbilar precis som en vanlig dieseldriven bil.

Elbilens återkomst

Elbilen har minst sagt fått en revansch de senaste åren och idag erbjuder de flesta biltillverkare en eller flera elbilsmodeller. Uppemot 100 000 elbilar körs på Sveriges vägar och antalet nya elbilar på vägarna ökar ständigt. Vattenfalls vision är att en miljon bilar framförs på el år 2030 och sneglar vi på vårt grannland Norge så står elbilar redan för halva nybilsförsäljningen.

Tekniken för elbilar utvecklas snabbt. En viktig aspekt i detta är att hela tiden försöka utöka batteriernas kapacitet och räckvidden för elbilen. Det arbetas även mycket på produktionsvolymer för att kunna få ner priserna vilket är en viktig del för att på riktigt kunna konkurrera med många idag billigare bensin och diesel-drivna bilar.

 

Laddning för elbil

InCharge laddnät inkluderar tusentals laddstolpar spridda över norra Europa och expanderar kontinuerligt för att kunna erbjuda våra kunder den bästa och smidigaste servicen. Vi erbjuder även smidiga lösningar för att installera laddstationer hemma.

Har du frågor och funderingar när det gäller elbilsladdning kan du alltid kontakta oss på InCharge.

 


Övrigt Elbilen