07.12.2022 | 2 min

Vad påverkar laddhastigheten på din laddning hemma?


De allra flesta elbilar idag klarar av laddhastigheter på 3,7 och 11 kW. Det gör att du kan köra mellan 20 och 60 km i snitt efter en timmes laddning. Men hur fort din elbil laddar beror främst på två faktorer.

Även om du köper en laddbox med en markerad laddhastighet på 11 eller 3,7 kW är det inte alltid säkert att du når den laddhastigheten när du laddar din elbil.

 

Två faktorer 

Utöver den markerade laddhastigheten på laddboxen beror den faktiska laddhastigheten främst på två faktorer. Din elbil, och hur mycket el du använder i hushållet samtidigt som du laddar din elbil.

 

Storleken på batteriet påverkar laddhastigheten

Elbilar har olika typer av batterier. Vissa kan ladda med större kraft än andra. Ju mer kraft elbilens batteri klarar, desto snabbare kan den laddas. Idag klarar faktiskt de allra flesta elbilar laddhastigheter på 3,7 och 11 kW.

 

Hur mycket el du använder påverkar

Hur snabbt din elbil laddas påverkas också om du använder el till andra saker i hushållet samtidigt som du laddar. Om du använder diskmaskinen, tvättmaskinen och kanske drar igång bastun medan du laddar din elbil, kan laddningen slå av på farten eller till och med stoppas helt. 

 

Se filmen!