27.04.2020 | 5 min


För dig som vill läsa mer om elbilar

Laddbar hybrid, självladdande hybrid eller elbil?


Ska du köpa en extra bil eller blir detta huvudtransportmedlet till familjen? Behöver du en kombi eller bara en liten bil? Måste du köra långa sträckor? I stad eller på landsbygd? Finns det snabbladdning där du bor? Många frågor uppstår när du väljer mellan elbil och hybrid. Här är några tips för att hjälpa dig hitta den bil som passar dig och ditt liv bäst.

Elbil – prisvärd och smart

I dag står elbilen för mer än en tredjedel av de bilar som säljs i Sverige och försäljningen ökar stadigt, särskilt i storstäderna. Den ständigt ökande miljömedvetenheten är också en orsak till att elbilsparken växer i Sverige. Elbilen är på flera sätt ett hållbart alternativ då de bara om några år kommer vara billigare att både köpa, köra och serva.

 

Hybridbil – en pålitlig kombination i ständig utveckling

Hybridbilar är en kombination av det bästa från två världar, det "gamla" och det "nya" sättet att köra och äga en bil. Många kallar hybriden för en "mellanlösning" i den omfattande övergången till en fossilfri bilpark. Ändå satsas det stort på förbättrad teknik hos de stora leverantörerna, eftersom man tror att hybriden kommer att finnas som ett alternativ under många år till. Satsningen innebär att den nya generationen laddningsbara hybrider kommer att ha väsentligt ökad elektrisk räckvidd och batterikapacitet. Det i sin tur gör hybriden till ett ännu mer attraktivt alternativ för många under en lång tid framöver.

 

Två alternativ

Det finns två typer av hybridbilar: självladdande hybrider och laddbara hybrider (plug-in). För att ta reda på om det är en laddbar (plugin-hybrid) eller självladdande hybrid du ska välja, bör du tänka över ditt behov och hur ditt körmönster ser ut.

Självladdande hybrider genererar bara ström vid körning. Använder du bilen på längre distanser kan en självladdande hybrid vara det mest lönsamma alternativet. Detta gäller också om du kör både långa och korta turer om vartannat, då hybriderna själva väljer om de ska förbruka elkraft eller bensinmotor. Detta baseras på hastigheten du håller och sättet du kör på.

Laddbara hybrider kan laddas vid stationer vid behov. Detta ger större räckvidd vid ren elektrisk körning och de är dessutom avgiftsfria vilket de laddfria hybriderna inte är. Tar du oftast kortare bilturer fram och tillbaka från jobbet och butiker samt hämtning och lämning av barn på fritidsaktiviteter, så kommer den laddbara hybriden vara det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. Du klarar dig i stort sett på elektrisk kraft, se bara till att du har möjlighet att ladda bilen! Däremot har den laddbara hybriden ett större batteri vilket gör den tyngre. Det betyder att bränsleförbrukningen till och med kan vara större än på de mest bränsleeffektiva bilarna när du kör längre turer.


Övrigt Elbilen