04.10.2023 | 3 min

IT-säkerhet viktigt när du ska investera i laddning av elbilar


Dataläckage och hackerattacker blir allt vanligare – och frågor som rör IT-säkerhet berör allt fler delar av din verksamhet. Ska ditt företag köpa in laddboxar och tjänster för elbilsladdning är det av största vikt att välja en leverantör som levererar en säker lösning. Jenny Odén, senior key account manager på Vattenfall InCharge, berättar mer.

– Ingen köper en mobiltelefon som är för evigt är låst till en enda operatör, varför ska du då göra det när du väljer laddboxleverantör? 
Det säger Jenny Odén, senior key account manager på Vattenfall InCharge sedan sex år tillbaka, och tillägger:

– Genom åren jag träffat många företag som investerat i lösningar som med tiden visat sig vara ohållbara. Allt för ofta genom att hårdvaran och mjukvaran är låsta till varandra, en slags evighetslång bindningstid som gör att laddboxarna är obrukbara den dag då företaget vill byta tjänsteleverantör.

Ytterligare en aspekt som många glömmer, enligt Jenny Odén, är hur säker lösningen är. Här tipsar hon om fyra saker du bör tänka på när du jämför olika leverantörer av laddboxar och tjänster för elbilsladdning:

  • Äger back-end. Vill du minimera risken för dataläckage eller att din data hamnar i orätta händer? Välj då en leverantör som äger sitt eget back-end och har 100 procent kontroll över det. Med ett eget system har leverantören dessutom friheten att utveckla nya funktioner och på sätt kunna möta dina behov samtidigt som de levererar ett system som ligger i framkant.
  • LAN-kablar. För att laddboxarna ska fungera måste de vara uppkopplade, och det kräver en driftsäker lösning. Molntjänster eller trådlöst internet i all ära, men det mest driftsäkra är LAN-kablar som gör att laddboxarna inte är beroende av din internetuppkoppling eller ditt wifi.
  • Krypterade SIM-kort. För att ytterligare garantera säkerheten använder vi bara krypterade SIM-kort, som säkerställer att laddstationerna inte blir hackade eller påverkas om ni har en svajig internetanslutning
  • OCPP. OCPP står för Open Charge Point Protocol och är ett internationellt standardiserat dataprotokoll som innebär att hårdvaran – det vill säga laddboxen – kommunicerar direkt med laddoperatörens back-end. Protokollet har utvecklats för att vara leverantörsoberoende och att välja en leverantör som erbjuder OCPP innebär därför att ni vid behov kan byta tjänsteleverantör utan att byta hårdvara.Eftersom OCPP dessutom möjliggör direktkommunikation mellan hårdvara och back-end kan era stationer konfigureras och mjukvaran fjärruppdateras utan att tekniker regelbundet behöver besöka er anläggning. Smidigt och kostnadsbesparande.
Ladda företag