01.05.2023 | 5 min


För dig som sitter i styrelsen i BRF

Kom igång med elbilsladdning i er bostadsrättsförening


Var ska jag ladda min elbil? Kanske har ni redan fått frågan eller av andra skäl börjat intressera er för elbilsladdning i er förening. Elbilsförsäljningen ökar stadigt i Sverige och med den även behovet av laddmöjligheter i hemmet. 2030 väntas hela 3 miljoner eldrivna fordon köra på våra vägar. En sak är säker: Det är hög tid att erbjuda elbilsladdning i er bostadsrättsförening!

I mars 2023 fanns det över 460 000 laddbara personbilar i Sverige. Tillväxten ökade med 40% under de senaste 12 månaderna*. Försäljningen klättrar stadigt och prognosen är att det i ett högscenario kommer finnas 3 miljoner laddbara elfordon i Sverige 2030*. Även den publika laddinfrastrukturen blir större och större. I dag kan du utan problem resa till jobbet eller på en lång semester med elbil. Trots oändliga laddmöjligheter längs med vägarna är det fortfarande enklast att ladda bilen över natten när vi sover. Därför är elbilsladdning i hemmet, där vi parkerar en längre tid, en stor fördel för en smidig elbilsvardag. Bostadsrättsföreningar som kan erbjuda elbilsladdning är därför attraktiva i valet av bostad.

* Power Circle

 

Ökad efterfrågan på elbilsladdning i hemmet

Kanske har ni hört om de nya kraven om laddinfrastruktur i bygglagen och funderat på hur de påverkar er bostadsrättsförening? Ett kort svar på frågan är att det i nuläget endast gäller nybyggnation och i vissa fall av ombyggnation av bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser. Med andra ord omfattas kanske inte just er förening av de nya kraven, men det kommer tids nog bli en fråga även för er. De nya reglerna kommer sätta fart på både elbilsförsäljningen och efterfrågan av laddmöjligheter i hemmet. Vänta inte, planera för laddplatser i er förening redan idag.

 

Se över behovet i föreningen

Kanske har några av de boende redan en hybrid eller elbil? Eller funderar de på att skaffa en? Se över behovet bland de boende för att skapa er en bild av både nuläget och framtiden. Möjlighet till elbilsladdning efterfrågas även allt oftare av potentiella bostadsköpare och kommer bli en avgörande faktor i konkurrensen på bostadsmarknaden. Kanske har redan grannarna elbilsladdning?

Det finns många fördelar med att ligga steget före. Om inte behovet av elbilsladdning finns nu kommer dagen då det gör det. Kan inte föreningen då erbjuda säkra laddmöjligheter skapas lätt en del problem. Exempelvis brandrisken som uppstår när man laddar i ett vanligt uttag och ingrepp på mark och fasad om en boende installerar på egen bekostnad.

 

Vilken laddlösning passar er bostadsrättsförening?

Det finns en del att tänka på i val av både laddbox och mjukvara. Ni kommer tjäna mycket på att välja en leverantör som kan ta hand om allt från ax till limpa. En som kan guida er genom hela processen och utöka vartefter behovet blir större.

Välj en laddbox som är kvalitetssäkrad och uppfyller Energimyndighetens krav. Det är också viktigt att tänka på att den ska klara vårt nordiska klimat. Undvik onödigt krångel och merarbete genom att välja en laddoperatör som kan erbjuda en smidig betallösning. Genom att kunna mäta förbrukningen mellan de boende kan man fördela kostnaden för elbilsladdningen på ett rättvist sätt. Ännu enklare blir det med en operatör som också kan ta hand om kundservice support och debiteringen av de boende.

Vill ni veta mer? InCharge kan leverera en smart lösning för just er bostadsrättsförening. Börja med att göra ett kostnadsestimat på hårdvaran.

 

50 % i bidrag

Naturvårdsverket erbjuder bidrag för laddboxar och installation. Bidraget ges som ett engångsbelopp där ni kan få tillbaka 50 % av kostnaderna för laddbox och installation (max 15 000 kronor per laddningspunkt).

 

Bra tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda BRF