12.04.2022 | 3 min

 

För dig som vill ladda elbilen hemma

Tänk på det här när du laddar elbilen vid fritidshuset


Som elbilsägare har vi vardagen planerad och vet hur vi kan ladda elbilen på jobbet och hemma. Att ha ynnesten att köra genom skog och mark till sitt landställe i en tyst elbil känns såklart helt rätt i tiden. Men hur fungerar det när vi behöver ladda vid fritidshuset?

Kanske är du en av dem som har ett idylliskt litet hus på landsbygden där lugn, enkelhet och charm går före hög standard? Där golvet knakar, taket är snett och proppen går titt som tätt? När vi laddar elbilen vid ett fritidshus finns en del saker att ha i åtanke. Har du en äldre byggnad så är det bra att vara medveten om att elen inte är anpassad till dagens användning av elektriska produkter, vilket kan innebära att elledningarna i huset blir överbelastade.

Risken är alltså stor att elanläggningen inte klarar av att du laddar din elbil direkt via ett vanligt uttag. Den höga belastningen på den gamla elanläggningen kan i värsta fall orsaka brand. Ett fritidshus används oftast inte hela året och elsäkerheten kan också försämras om elanläggningen inte använts på ett tag. Vi rekommenderar därför att du laddar vid en publik laddstation eller att du investerar i en bra laddbox så att du kan ladda bilen säkert.

 

Välj rätt laddbox för fritidshusets förutsättningar

Det finns en del att tänka på vid ett köp av laddbox så gör gärna lite research innan. Viktigt att tänka på är att inte köpa en laddbox som ska kopplas på ditt wifi eller internet, då man sällan har utrustat sitt sommarhus med kapacitet till det. Det är bättre att välja en laddbox med egen uppkoppling så behöver ni inte dela sommarstugans, kanske begränsade, internet till elbilsladdningen.

Då fritidshus ofta har en huvudsäkring med låg ampare rekommenderar vi att du väljer en 1-fas 3,7 kW laddbox. Då använder laddboxen bara en av husets 3 faser så att de andra faserna är lediga för övrig förbrukning i hushållet.

 

Lastbalansera och luta dig tillbaka

För att få bästa möjliga förutsättningar och med funktionalitet högt på agendan så rekommenderar vi att du väljer en laddbox med lastbalansering. Lastbalanseringen känner av förbrukningen i huset och ser till att huvudsäkringen inte blir överbelastad. När du stoppat rabarberpajen i ugnen och satt på elgräsklipparen, ser lastbalanseringen till att elbilsladdningen regleras ner och endast använder den effekt som finns tillgänglig. På så sätt undviker du att proppen går på grund av elbilsladdningen.

Läs mer om lastbalansering

 

Tips: Laddbox till fritidshuset

  • • En 1-fas 3,7 kW laddbox är oftast bäst lämpad för fritidshusets förutsättningar då den bara använder en av husets 3 faser, så att de andra faserna är lediga för övrig förbrukning i hushållet.

  • • Välj en laddbox med eget simkort och 4G-uppkoppling, och säkerställ att det finns mottagning på den plats där du tänkt placera den.

  • • Med en laddbox med lastbalansering undviker du strömavbrott på grund av elbilsladdningen.

  • • Välj en laddbox som klarar av nordiskt klimat så att den klarar väderomslagen även när du inte har möjlighet att se till den.

  • • Placera inte laddboxen i direkt solljus så att den riskerar att bli för varm. En laddbox med temperatursensor reglerar ned laddströmmen om det blir för varmt.

    • En laddbox där support och felavhjälpning kan utföras på distans gör att du slipper krångel om fritidshuset ligger avlägset eller problem uppstår under högtider.

    • När fritidshuset stått oanvänt under en längre tid behöver du kontrollera elanläggningen.

    Läs mer om hur du gör på Elsäkerhetsverkets hemsida

Ladda hemma