27.10.2020 | 3 min

 

För dig som vill ladda elbilen hemma

Går proppen? Så påverkar elbilsladdning husets huvudsäkring


En av de frågor som kommer in till oss på kundservice är när elbilen ska laddas för första gången och propparna går. Vad är det som händer och varför är det viktigt att kolla upp huvudsäkringen när du ska ladda din elbil? Har du mindre än 25A i huvudsäkring och väljer en laddbox med upp till 11 kW effekt eller dubbla ladduttag finns risken att laddboxen överbelastar husets huvudsäkring. Här berättar vi mer om hur du laddar säkert och hur du tar reda på vilken säkring du har i ditt hus!

Vad är huvudsäkring?

Säkringen är det som skyddar ditt hus elanläggning. Storleken på säkringen mäts i ampere (A) och är den mängd ampere som du kan använda hemma i ditt hus. Det är vid denna gräns som proppen går vid fel eller överbelastning, så att elanläggningen inte skadas. Vanligast är 16A men många hus har även 20A och 25A – det beror på hur mycket hushållet förbrukar. Hur många ampere du har ser du på din elnätsfaktura.

 

Hur undviker jag att proppen går?

Proppen kan gå när du installerat en ny hushållsapparat så som en tvättmaskin eller en elbilsladdare. Apparaterna som drar mycket el kan helt enkelt överbelasta elanläggningen. Har du mindre än 25A i huvudsäkring, väljer en laddbox med upp till 11 kW effekt eller dubbla ladduttag, rekommenderar vi därför att du väljer till lastbalansering i din beställning av InCharge Smart Hemma. Lastbalanseringen ser till att ditt hus elanläggning inte överbelastas.

Läs också: Lastbalanseringen tar hand om elbilsladdningen

 

Lastbalanseringen ställs in på ditt hus ampere och ser till att laddboxen endast använder det lediga utrymmet mellan hushållets förbrukning och huvudsäkringen. På dagen när både spisen, tv:n och tvättmaskinen är igång, ser lastbalanseringen till att laddboxen inte använder full effekt. På natten eller andra tillfällen när hushållet inte förbrukar lika mycket el, ges däremot mer effekt till elbilsladdningen.

 

Vilken säkring har jag i mitt hus?

Väljer du en laddbox med lastbalansering behöver vi veta hur många ampere vi ska ställa in den på. Säkringen hittar du i eller bredvid mätarskåpet. Är du osäker på hur många ampere du har kan du kolla på din elnätsfaktura eller kontakta ditt elnätsbolag.

Beställ din laddbox

 


Ladda hemma