02.06.2021 | 3 min

 

För dig inom industrisektorn

Ladda elbilen för dina anställda och besökare


Kanske fler av era anställda har elbilar eller hybrider, kanske håller ni också på att byta ut er bilflotta? Oavsett så är det hög tid att att börja fundera på att erbjuda laddning av elbilar på er parkering. Det är en investering för framtiden.

En av de frågor som ofta dyker upp först är - vilken effekt ska vi välja?

En bra start är att titta på kör- och laddmönstret hos de som ska ladda. För just arbetsladdning så handlar det oftast om att bilen står parkerad under stora delen av dagen, då räcker det med en lägre effekt.  

Vid kortare laddningar som till exempel vid besök så är det bra om laddningen går lite snabbare, och då är en högre effekt viktig för att kunna ladda tillräckligt för sin fortsatta resa.

 

Arbetsplatsladdning - längre parkering

Nöjda medarbetare är givetvis det bästa som finns och kan man åka hem i en fulladdad elbil när dagen är över, känner man sig lugn och glad. Men det är samtidigt onödigt att ha effektöverskott i laddboxarna.  

Står bilen stilla under stora delar av dagen, behöver ni bara erbjuda 3,7 kW eller 11 kW för att de ska få en fulladdad bil inför hemfärden.  

En kapacitet på 3,7 kW ger upp till 15 mils körning efter en arbetsdag, med 11 kW får de ca 40 mils körning. 3,7 kW räcker ofta i storstäderna medan man kanske behöver ha 11 kW om dina anställda har lång väg hem.  

Ett tips är att välja en tjänst som gör att dina anställda själv betalar för sin laddning, så slipper de förmånsbeskattning. 

 

Besöksladdning - kortare parkering

Att erbjuda smidig och snabb laddning för besökande och kunder kommer bli uppskattad. Vid besöksladdning rekommenderar vi att välja en effekt på 11 kW eller 22 kW som laddar bilen snabbare.  

En effekt på 11 kW ger ca 20 mils räckvidd efter 3-4 timmars laddning, och 22 kW ger på motsvarande tid ca 40 mils körning. Har ni säljarbilar eller servicebilar är det smidigt att ha högre effekt, eftersom bilen används mycket under dagen och behöver ladda snabbare på kort tid.

 

Rätt tjänster förenklar tillvaron

Välj en tjänst där leverantören hanterar betalningen av elbilsladdningen. Ni ska själva kunna sätta pris och leverantören ska sedan i sin tur kunna debitera era elbilsladdande kunder eller medarbetare. Sedan ska intäkterna återbetalas till er. Det här gör att livet med elbil blir enklare för både er och de som laddar!

 

Tips att tänka på

Det är viktigt att ha koll på att ni har tillräckligt med el tillgängligt för den effekten som ni väljer på era laddboxar och det gör ni genom dynamisk lastbalansering. Det fungerar så att ledig kapacitet utnyttjas maximalt och att mer el går till laddarna när det används mindre el i andra delar av fastigheten.

 


Ladda företag