25.03.2021 | 4 min

 

För dig som laddar på publika laddstationer

Ladda publikt: Så får du ihop vardagen med elbil


När du har köpt en laddbar bil funderar du säkert på var du kan ladda för att få ihop din vardag. Kanske laddar du bara på vägen ibland, eller så har du inte en egen laddbox hemma och förlitar dig helt på de publika laddstationerna. Här kan du läsa mer om det publika laddnätet och var du hittar din närmsta laddstation.

För att kunna lämna den fossildrivna bilen för gott och ta steget till elbil behöver du ha tillgång till elbilsladdning. Kanske har du redan en laddbox hemma och bara laddar på vägen ibland. Eller så är du helt beroende av publika laddstationer för att kunna ladda din elbil. Oavsett om du har möjligheten att ladda hemma eller inte, är den publika laddinfrastrukturen viktig för att du ska få ihop vardagen.

Utvecklingen går i rasande fart och utbyggnaden av det publika laddnätet sker både bland kommuner, bostadsrättsföreningar och företag. Tillsammans satsar vi stort för att möta det ökande behovet av laddmöjligheter oavsett hur man bor. Något vet vi säkert – elbilen är här för att stanna.

 

Var kan jag ladda min elbil i det publika laddnätet?

Du som inte har en egen laddbox hemma är helt beroende av det publika laddnätet för att hålla din elbil rullande. Men var hittar du då laddstationer när du behöver ladda i vardagen? Publika laddstationer finns både i städer och på landsbygden. I InCharges svenska laddnät finns över 4000 (mars 2021) publika laddpunkter och antalet ökar hela tiden.

I många städer har kommuner tillsammans med InCharge upprättat laddmöjligheter på allmänna parkeringsplatser och i garage. Även på så kallade laddgator finns flera laddstolpar uppsatta på centrala platser. Ta reda på vilka laddstationer som finns nära din bostad så att du kan ladda över natten där bilen står parkerad under en längre tid. Kan du inte ladda över natten går det också bra att ställa sig en kort tid vid en snabbladdare, t.ex. när du äter ute eller handlar. I många kommuner finns möjlighet att ladda både på besöksparkeringar, abonnerade p-platser och på förhyrd p-plats.

Allt fler företag förstår att deras kunder med elbil blir fler och fler. Exempelvis har gallerior, butiker, gym och restauranger tillsammans med InCharge etablerat elbilsladdare på sina besöksparkeringar. Passa på att använda dessa medan du handlar, tränar eller går ut och äter.

 

Ladda smidigt både med laddstationen hemma och längs vägen

Har du en egen InCharge laddstation hemma i villan eller bostadsrättsföreningen laddar du troligtvis oftast under natten när bilen står parkerad under en längre tid. Men till och från kommer du säkert behöva ladda längs vägen för att hålla elbilen rullande när du åker på en längre sträcka eller på semester.

Med ditt laddkort eller laddbricka kan du starta laddningen både hemma och i det publika laddnätet. Kanske har även din arbetsplats laddstationer uppkopplade till InCharge? Oavsett var du laddar registreras alla dina laddsessioner i InCharge uppkopplade laddnät i vårt system och du får allt samlat på en och samma faktura. På så sätt får du enkelt koll på dina utgifter. Med en InCharge laddbox hemma får du dessutom 20% rabatt när du snabbladdar vid Vattenfalls stationer i InCharges publika laddnät.

I sommar kommer även en laddkarta i realtid att publiceras där du kan se alla våra laddstationer i alla länder.

 

Hur laddar du din elbil i InCharge publika laddnät?

Du kan använda både laddkort, laddbricka eller InCharge app för att starta laddningen. Se filmen där Susanna och Björn svarar på vanliga frågor och visar hur du laddar i vårt publika laddnät!

Se filmen: Så laddar du på en publik laddstation

 


Ladda på vägen