27.01.2022 | 4 min


För dig som vill ladda elbil hemma

Vilken laddbox passar till din bilmodell?


Har du bestämt dig för att parkera den fossildrivna bilen för gott och skaffa en elbil? Grattis till ett bra beslut! Elbilen ger dig många fördelar, en av dem är att du kan tanka hemma och slipper omvägen till bensinmacken. Men vilken laddbox passar egentligen till en laddbar KIA, Volvo, Tesla eller Volkswagen?

Elbilen har många fördelar: den är tyst, har en skön körkänsla, lägre driftkostnader och är såklart ett bra miljöval. En annan fördel är att du enkelt kan tanka bilen på din egen hemmamack. Kanske är det därför inte så konstigt att allt fler väljer att investera i en elbil. Vilka elbilar väljer vi då? Under 2021 såg försäljningen av olika elbilsmodeller ut såhär:

Laddbox till alla bilmodeller

När du planerar eller precis har köpt en elbil undrar du säkert hur du ska kunna ladda hemma på bästa sätt. Med en laddbox hemma har du alltid en fulladdad bil när du vaknar på morgonen och ska ta tag i dagens bestyr. Men vilken laddbox passar de olika bilmodellerna?

Svaret är enkelt – InCharges laddbox fungerar oavsett vilken elbil du har. Och så är det på de allra flesta även om det är många som påstår motsatsen. Däremot finns det andra saker att fundera på när du ska beställa din laddbox.

 

Bilmodeller och laddeffekt

Laddboxar finns med effekterna 3,7 kW eller 11 kW. Effekten avgör hur snabbt du kan ladda din elbil. Den laddas med 2 mil/timme med 3,7 kW och 6 mil/timme med 11 kW. När du laddar hemma behöver du i regel inte ha en hög laddeffekt då du oftast laddar under natten. 3,7 kW räcker med andra ord för det mesta men 11 kW kan vara bra under förutsättning att det finns tillräckligt tillgänglig effekt och att du har koll på din abonnemangskostnad. Här är funktionen schemalagd laddning bra att använda, då du kan ladda när det är som billigast.


Värt att tänka på också är att inte alla laddbara bilar kan ta emot den högre effekten på 11 kW. Men utvecklingen på elbilsmarknaden går i rasande fart så allt fler nya elbilar kommer kunna laddas med högre effekt. Fråga din bilhandlare om ombordladdaren på din elbil stödjer 3-fasladdning. Klarar bilen bara 1-fasladdning kommer den ladda långsammare med en 11 kW laddbox.

Läs mer:

Det här ska du tänka på när du köper laddbox

Vilken effekt ska jag välja?

Så lång tid tar det att ladda en elbil

InCharge laddbox för hemmet

 

Miljöbästa elbil 2021

Vilken laddbar bil som passar just dig beror såklart på vilka behov du har i vardagen. Men för de flesta är investeringen också ett miljömedvetet val. I listan nedan kan du se några bilmodeller som tagit sig vidare och blivit nominerade till Miljöbästa elbil 2021 av organisationen Gröna bilister.

Lycka till med din investering!


Ladda hemma