02.09.2020 | 3 min


För dig som vill ladda elbilen hemma

Håll balansen – lastbalanseringen tar hand om elbilsladdningen


Med lastbalansering till din laddbox slipper du scenariot där du famlar efter ficklampa och tändstickor i ett becksvart hus, när säkringen gått ännu en gång. Du behöver helt enkelt inte oroa dig för att proppen går när du laddar din elbil. Men vet du egentligen vad lastbalansering är och hur det fungerar? Vi hjälper dig att förstå!

Lastbalansering i korthet

Kort förklarat kan man säga att lastbalanseringen fördelar elkapaciteten mellan förbrukningen i huset och bilen som laddas. Det gör att du kan ladda bilen utan att huvudsäkringen blir överbelastad, eftersom att elbilsladdningen alltid anpassas efter utrymmet som finns ledigt.

 

Bra lösning och el till alla

Elförsörjningen till ett hus går upp till en viss nivå som mäts i ampere. En familj klarar sig fint på 16 eller 20 Ampere. Hur mycket av den effekten som kan gå till laddning av elbilen begränsas av laddboxen själv, tjockleken på laddkabeln du använder och hur stor laddkapacitet bilen har.

Med lastbalansering installerad behöver du aldrig bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil. Din laddbox använder då endast den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. Det betyder att du kan ladda mer när förbrukningen i huset är liten, exempelvis under natten då vi inte använder tvättmaskin, tv, lampor och datorer. Med lastbalansering är det inte nödvändigt att uppgradera huvudsäkringen och du behöver inte oroa dig för dyra uppsäkringar.

 

Beställ din laddbox med tillval lastbalansering här

 

Två typer av lastbalansering

Statisk lastbalansering, som man oftast hittar på publika laddstationer och bostadsrättsföreningar, sätter en maxgräns på laddstationen. Det spelar ingen roll om bilen behöver laddas eller inte, mängden el som finns är tillgänglig när som helst.

Dynamisk lastbalansering är lastbalanseringen som privatpersoner använder i hemmet och som fördelar effekten beroende på hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. När förbrukningen är hög i hemmet tilldelas mindre el till laddningen av elbilen. När förbrukningen i huset är lägre tilldelas mer till laddningen. På så sätt blir belastningen på huvudsäkringen aldrig för hög.

Ett tips på vägen:

Tänk på att din elbilsladdare ska hålla i flera år, därför är det bra att installera en laddbox med lastbalansering för att framtidssäkra. Elbilarnas laddkapacitet utvecklas fort och väljer du en laddbox med 11 kW kapacitet och lastbalansering kommer du kunna ladda din elbil snabbt och smidigt i många år framöver.

Tänk också på att välja en trådad lastbalansering som ger en tryggare och säkrare funktion än den där signalen skickas via molnet.

Läs mer om trådad lastbalansering

 

Smart, smartare, smartast

Visst är det ett smart val att skaffa elbil, det är ju både ekonomiskt och miljövänligt. Ännu smartare blir det när du väljer att ladda bilen med din egen laddstation hemma. Väljer du lastbalansering när du köper laddbox slipper du lägga pengar på höjd säkringsnivå och kan ladda din elbil utan att oroa dig för att proppen går.

 

 

 


Ladda hemma