02.09.2020 | 5 min

Sov extra gott om natten, lastbalanseringen tar hand om laddningen


Lastbalansering för laddning av elbil borde man kanske ha, tänker du när säkringen gått ännu en gång och du famlar efter ficklampa och tändstickor i det bäcksvarta huset. Och det har du helt rätt i! Men vet du egentligen vad lastbalansering är och hur det fungerar? Vi hjälper dig att förstå!

Lastbalansering i korthet

Kort förklarat kan man säga att lastbalansering fördelar elkapaciteten mellan den som redan finns i huset och bilarna som laddas. Det gör att du kan ladda bilen utan att huvudsäkringen blir överbelastad, då elen alltid hålls under en bestämd gräns.

 

Bra lösning och el till alla

Elförsörjningen till ett hus går upp till en viss nivå. En familj klarar sig fint på 15 eller 20 Ampere. Hur mycket av den effekten som kan gå till laddning av elbilen begränsas bara av laddboxen själv, tjockleken på laddkabeln du använder och hur stor laddkapacitet bilen har. Lastbalansering låter dig alltså använda all tillgänglig elkapacitet i ditt hem till elbilsladdningen. Det betyder att du kan ladda mer effektivt när förbrukningen är liten, exempelvis under natten då vi inte använder tvättmaskinen, tv, lampor och datorer. Det är inte nödvändigt att uppgradera elförsörjningen eller att ha en egen krets för laddningen.

Med lastbalansering installerad behöver du aldrig bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil. Din laddbox använder den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. Du behöver därför inte oroa dig för dyra uppsäkringar eller att strömmen ska gå på grund av elbilsladdningen.

 

Två typer av lastbalansering

Statisk lastbalansering, som man oftast hittar på publika laddstationer och bostadsrättsföreningar, ger en jämn fördelning av elen mellan huset och bilen. Det spelar ingen roll om bilen behöver laddas eller inte, mängden el som finns är tillgänglig när som helst.

Dynamisk lastbalansering är lastbalanseringen som privatpersoner använder i hemmet och som fördelar effekten beroende på hur mycket kapacitet som faktiskt används. När förbrukningen är hög i hemmet tilldelas mindre el till laddningen av elbilen. När förbrukningen i huset är lägre tilldelas mer till laddningen. På så sätt blir belastningen på huvudsäkringen aldrig för hög.

Ett tips på vägen:

Tänk på att din elbilsladdare ska hålla i flera år, därför kan det vara bra att tänka på att installera en laddbox med lastbalansering. Elbilarnas laddkapacitet utvecklas fort och väljer du en laddbox med 11 kW kapacitet och lastbalansering kommer du kunna ladda din elbil snabbt och smidigt i många år framöver.

 

Smart, smartare, smartast

Visst är det ett smart val att skaffa elbil, det är ju både ekonomiskt och miljövänligt. Ännu smartare blir det när du väljer att ladda bilen med din egen laddstation hemma. Lägger du till lastbalansering när du köper laddbox kan du sova extra gott om natten. Här kan du läsa mer om lastbalansering.

 

Se filmen! Sara Hector laddar säkert hemma

Beställ laddbox för hemmet här!

 


Ladda hemma
;