24.05.2022 | 4 min

För dig som laddar på vägen

Nu kan du supersnabbladda vid fem nya MAX-restauranger 


När fler och fler kör elbil på vägarna behövs också fler smidiga laddmöjligheter längs med vägarna. Ett välkommet bidrag till Vattenfall InCharges laddnätverk är nya snabbladdare hos initialt fem MAX-restauranger. Ladda, slå dig ner och ta en burgare och Crispy Fries!

Det ska vara enkelt att resa med elbil

Sommaren är en tid då resandet hemma tar fart och vi upptäcker vårt land. När vi åker längre distanser är vi beroende av det publika laddnätet och att det går snabbt och smidigt att ladda elbilen. Men enligt en undersökning som Volkswagen gjort är många elbilsförare missnöjda med tillgången till snabbladdning vid långresor. Detta vill Vattenfall InCharge vara med och förändra.

 

Tillsammans bygger vi det publika laddnätet

För att möjliggöra fler laddstationer längs med vägarna är Vattenfall InCharges partnersamarbeten en viktig byggsten. Samarbetet mellan Vattenfall och hamburgerkedjan MAX är ett av Sveriges första långsiktiga samarbeten kring publik snabbladdning.

– För att säkerställa övergången till en fossilfri och elektrifierad fordonsflotta är laddningen på väg helt avgörande. Samarbetet med Max är då extra roligt och har en lång historia sedan 2014, säger Björn Öster, ansvarig publik laddning på Vattenfall InCharge.

Snabbladdare finns redan på omkring 20 olika MAX-restauranger från Malmö i söder till Luleå i norr. Här erbjuds idag åtminstone snabbladdning på mellan 50 – 120 kW till konkurrenskraftiga priser. Då det är extra smidigt att kunna ladda medan vi äter är etableringen av ytterligare snabbladdare på fem restauranger välkommet. Snabbladdarna hittar du hos MAX Bollnäs, Hisings Backa, Hyllinge, Jönköping och Gävle under sommaren och hösten. På sikt ska du kunna snabbladda vid alla MAX-restauranger vid viktiga knutpunkter så att det blir ännu enklare för dig att ladda på väg.

 

Från snabbt till supersnabbt

Det kommer finnas mellan 5-12 snabbladdningspunkter på restaurangerna, med mellan 120-180 kW effekt. Med den högre effekten är det möjligt att ladda elbilen nära tre gånger så snabbt som med första generationens laddare på 50 kW. Det tar mellan 20-30 minuter att ladda upp till 80 procent. Medan du äter en burgare laddas elbilen för ditt fortsatta äventyr.

 

Olika laddstationer för olika behov

Hur du laddar bäst på vägen kan se olika ut. Det finns olika typer av laddning beroende på ditt behov och hur snabbt du behöver ladda. Se till att planera din resa efter hur länge du avser stanna på platsen. Läs också på om hur just din bil fungerar så att du är förberedd när du är ute och kör.

– Tänk på att alla bilar inte alltid kan utnyttja laddstationens maximala laddeffekt genom hela laddcykeln utan bilen begränsar laddhastigheten automatiskt. Det går extra långsamt att ladda de sista 20% procent på en snabbladdare. Undvik detta med respekt för pris och dina medtrafikanter som också vill ladda. Snabbladda oftare istället eller välj en semisnabbladdare som vi kan erbjuda intill för denna sista del. Olika bilar har även olika anslutningstyper. Fråga din biltillverkare vad som gäller för just din bil, säger Björn Öster, Head of Public Charging på Vattenfall Incharge.

 

Hitta rätt laddstation

Med hjälp av InCharge-appen kan du i förväg se information om laddstationerna och se om just din primära laddare är ledig. Ha alltid en plan B nu när marknaden är lite ny, t.ex. en dyrare laddare som inte är lika popuIär. I InCharge appen kan du se bland annat priset när du betalar med InCharge betallösning och du kan också få en notis när en laddare blir ledig.

Semisnabbladdare AC 22 kW: Beräknad laddtid 2–5 timmar. Denna laddstation väljer du om du avser stanna lite längre på destinationen för att inte blockera för andra på snabbladdarna. Du kan även använda denna för att toppa upp från 80-100% som tar lite längre tid på en snabbladdare laddstationstyp. Här använder du din typ 2-kabel. Är oftast billigast i laddpris.

Snabbladdare DC 50 kW: Beräknad laddtid upp till 80% är ca 15–75 minuter beroende på biltyp. Fast kabel CCS och CHAdeMO.

Snabbladdare DC 100-350 kW (högeffektsladdare/supersnabbladdare): Beräknad laddtid upp till 80% (enligt behov) är 10–45 minuter. Fast kabel CCS.


Samarbeten