22.03.2022 | 3 min

Därför är det viktigt att laddarna ni köper har OCPP


När vi köper en mobiltelefon räknar vi med att själva kunna välja operatör och byta när vi inte är nöjda. På Vattenfall InCharge tycker vi att detta ska vara en självklarhet även när det kommer till laddboxar. Därför är det viktigt att ni ställer krav på laddboxen och väljer rätt leverantör när ni börjar planera för investeringen. Här kan ni läsa mer om vad ni bör tänka på, och varför ni ska välja laddare med öppna protokoll (OCPP) till ert företag.

När ni har bestämt er för att investera i en laddlösning till företaget måste ni välja både laddbox och tjänster som möter era behov och förväntningar. Utvecklingen av laddlösningar för elbilar går i en rasande fart och laddboxarna får hela tiden nya funktioner och optimeras för att ladda på bästa möjliga sätt. Men även mjukvaran och tjänsterna kopplade till laddningen förändras med tiden. Nya funktioner utvecklas hela tiden för att ge elbilsägare en smart lösning som underlättar vardagen med elbil.

 

OCPP – Open Charge Point Protocol

OCPP är ett applikationsprotokoll för kommunikation mellan laddstationer för elfordon och ett centralt styrsystem, även känt som ett laddstationsnätverk, som liknar mobiltelefoner och mobiltelefonnät. Protokollet är ett initiativ från  holländska ELaadNL. Målet var att skapa ett öppet applikationsprotokoll som gör att laddstationer och centrala styrsystem från olika leverantörer kan kommunicera med varandra. Den används av ett stort antal leverantörer av laddstationer för elbilar och centrala styrsystem över hela världen.

 

Tänk långsiktigt – behov och önskemål kan förändras

Väljer ni en öppen laddlösning med OCPP är den kompatibel med flera system och ni har möjligheten att byta leverantör. Nackdelen med att vara knuten till en leverantör är att de kan gå i konkurs eller helt enkelt inte har ambitioner att hänga med i utvecklingen. Tänk långsiktigt och utgå ifrån att företagets behov och önskemål kan förändras över tid. Har ni laddboxar som inte är anslutna till en tjänsteleverantör kan ni enkelt byta om ni vill koppla upp er till en annan OCPP-baserad leverantör som erbjuder nya smarta tjänster som passar er bättre.

 

Öppna protokoll ökar kvaliteten

De största fördelarna blir synliga den dag ni vill förändra något, som att utöka kapaciteten. Friheten att anpassa laddlösningarna efter era behov underlättar processerna och ni sitter inte fast i avtal och bindningstider som försenar detta. Med vår laddlösning kan ni byta tjänsteleverantör till den ni vill koppla laddboxarna till. Ni har även möjlighet att byta elleverantör om ni så önskar. Våra laddboxar är alltså inte låsta till vare sig Vattenfall InCharges tjänster eller el från en fast leverantör, ni har alltid friheten och flexibiliteten att byta till en annan leverantör om ni inte är nöjda. Detta sätter en hälsosam press på oss att kontinuerligt leverera tjänster och uppdateringar som möter våra kunders förväntningar.

 

Tre saker värda att undersöka innan ni väljer leverantör

1. Ta reda på om laddboxen verkligen har OCPP
Det är stor skillnad på en laddbox som har OCPP och en laddbox som stödjer OCPP, eller har den i sin molnlösning. För att vara säker på att vissa funktioner inte slutar fungera om ni väljer att byta tjänsteleverantör är det därför viktigt att den laddbox ni väljer kommunicerar direkt till en operatörs back end och inte via mjukvaruleverantörens molnlösning. Leverantören ska känna till detta och informera er om det vid köp.

2. Kontrollera om leverantören är certifierad
Laddboxleverantören ska kunna dokumentera att de har Open Charge Point Protocol i sina laddboxar.

3. Kontrollera om leverantören är medlem i Open Charge Alliance
Open Charge Alliance är ett internationellt register som har till uppgift att kvalitetssäkra och främja global utveckling, antagande och efterlevnad av kommunikationsprotokoll inom laddinfrastruktur genom samarbete, utbildning, testning och certifiering.

 

Vattenfall InCharge för företag - en laddlösning med frihet att välja

Med vår laddlösning har ni ingen bindningstid, och uppsägningstiden är 3 månader. Om ni vill byta tjänsteleverantör kan ni enkelt göra det genom att byta SIM-kort och koppla laddboxarna till den nya leverantörens IT-plattform.

Ni har även möjlighet att byta tjänster inom vårt erbjudande. Kanske vill ni i framtiden öppna upp stationerna för publik laddning eller lägga till en betallösning? Valet är fritt!

När ni väljer laddboxar från Vattenfall InCharge:

  • Kommunikationsprotokoll: OCPP (Open Charge Point Protocol)
  • Tjänsteleverantör: Valfritt
  • Elleverantör: Tillval
  • Bindningstid: Ingen
  • Uppsägningstid: 3 månader

Ladda företag