20.09.2020 | 3 min

Påfylld pott för bidrag vid installation av laddstationer hemma


Goda nyheter! Efter att pengarna snabbt börjat sina i den pott som du som privatperson kan ta del av vid köp av laddstation hemma, så har Naturvårdsverket nu fyllt på pengarna. Det innebär att du återigen kan beställa och ansöka om bidraget. Som privatperson har du alltså möjlighet att ansöka om att få tillbaka 50% av din investering i laddbox och installation när du skaffa laddstation i din privatbostad.

Vad får jag?

Du får bidrag för 50% kostnaderna för laddboxen och installationen. Som mest kan du få 10 000 kronor i bidrag per fastighet. Tänk på att spara alla kvitton/fakturor. De behövs när du ska skicka in din ansökan om bidraget.

Att tänka på

Laddstationen måste installeras på en fastighet som du som ansöker om bidraget äger eller har nyttjanderätt till. Om du bor i en fastighet som du inte äger behöver du bifoga intyg från fastighetsägaren om att du har tillåtelse att installera laddboxen på fastigheten.

Bor du i bostadsrätt?

Bor du i en bostadsrätt så behöver du prata med din styrelse för att diskutera dina behov och påverka beslut. Tipsa dem gärna om att läsa mer här. Bor du in samfällighet så är det en mer komplex väg att gå men det kan lösas på fler sätt. Kontakta oss om det direkt så tar i en dialog. 

Hur ansöker jag?

Så fort installationen är klar så kan du ansöka om pengarna. De kan du göra både via en  e-tjänst eller via pappersblankett. Men vi rekommenderar att göra det via e-tjänsten för att få snabbast möjliga hantering. Tiden kan nämligen vara avgörande när du ansöker om bidraget. Det finns inga garantier för att pengarna inte hunnit ta slut när du ansöker.  

Goda nyheter för 2021

För 2021 kommer troligen detta bidrag att ersättas med ett förfarande liknande ROT/RUT avdraget och det kommer att underlätta för alla inblandade. Vi bevakar frågan och mer information kommer.  

Frågor?

Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Du kan också kontakta Naturvårdsverket direkt på 010-698 10 00, eller kundtjanst@naturvardsverket.se