29.02.2024 | 4 min

 

För dig som vill bli partner

Partnerskap: Geab utökar laddnätet på Gotland


För att kunna nå miljömålen är Vattenfall InCharges partnersamarbeten en viktig byggsten för att sätta elbilsladdning på kartan i hela Sverige. På Gotland har Gotlands Energi visat vägen och ligger i framkant när det kommer till att erbjuda både bostadsrättsföreningar och privatpersoner laddlösningar. Nu satsar de ytterligare på det publika laddnätet med ett stort gensvar som överträffat förväntningarna.

Gotland: Sverige i miniatyr

Gotlands Energis och Vattenfalls partnerskap har pågått sedan 2013, långt innan Vattenfall InCharge kom till. Historiskt har partnerskapet varit lite som en testbänk då Gotland är som Sverige i miniatyr – det som fungerar på Gotland fungerar ofta också storskaligt på fastlandet. Vi pratade med Oskar Lindehejd, marknadschef, och Johan Sjöndin, Key account manager, på Geab för att ta reda på mer om partnerskapet, hur det är att ha elbil på Gotland och deras satsning på det publika laddnätet.

Geab har varit med sedan Elbilslandets tid. Det var ett gemensamt projekt som pågick mellan 2014-2016 för att satsa på laddinfrastruktur och elbilar på Gotland. Johan Sjöndin berättar att Gotland fick tre snabbladdare som visade att regionen är en utmärkt plats att köra elbil på. Man utökade och satte upp ytterligare 34 laddstationer på smultronställen runt om på ön. Sedan dess har efterfrågan bara ökat.

– Det här året och förra året har det fullkomligt exploderat i och med att det blivit lättare att söka bidrag både för bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Den här affären har bara växt och växt och växt. Från början sköttes det med lillfingret. Men lillfingret har blivit både tummen, pekfingret och en hel hand, berättar Johan Sjöndin.

 

Oskar Lindhejd och Johan Sjöndin

 

På Gotland växer intresset för elbilsladdning för varje år som går.  

Oskar Lindehejd menar att Gotland som ö har en historia av att hitta lösningarna själv.

– Det finns en stark entreprenörskraft på ön vilket gör att många är intresserade av sitt eget bidrag till energiomställningen. De realiserar detta genom att sätta upp elbilsladdning, solcellsanläggningar eller att hitta egna vattenlösningar. Det tror jag är anledningen till att det finns extra stor efterfrågan på elbilsladdning på ön, säger Oskar Lindehejd.

 

Geab satsar på laddinfrastruktur för att möta den stigande efterfrågan

Förut var det bara en eller kanske två laddplatser som sattes upp, men nu har Geab kunder som fyller garage och förbereder för alla parkeringsplatser. Oskar Lindehejd berättar att det pågår mycket nybyggnationer. Tidigare var elbilsladdning ”bra att ha” men har nu blivit en hygienfaktor. Det stora intresset ledde fram till att man nu satsar på laddinfrastrukturen på ön i egen regi. Under sommaren installerade de fem duo-boxar med tio laddplatser på Tofta strand, som är ett starkt besöksmål på Gotland.

– Vi fick väldigt fint gensvar och de har använts flitigt nu under sommaren och överträffat de förväntningar vi satt upp för den här investeringen. Med den motivationen går vi nu vidare med att titta på hur vi kan göra med andra platser runt om på ön för att helt enkelt få ut Vattenfall InCharge infrastruktur över hela Gotland. Vi har samtal med målsättningen att sätta ut 30 stycken duo-stolpar runt om på ön. Det tar tid men vi är ivriga att få det på plats för det finns ett stort intresse, berättar Oskar Lindehejd.

Nu finns det 154 publika laddplatser på Gotland

Som elbilsförare kan det vara svårt att hitta laddmöjligheter, och kanske oroar det många när det kommer ungefär 90 000 besökare per vecka till Gotland varje sommar. Johan Sjöndin berättar att det nu finns 154 publika laddplatser på Gotland och att avstånden är korta på den 17 mil långa ön.

Så vad kan man förvänta sig som elbilsförare på Gotland, hur är laddmöjligheten?

– Fantastisk! Har du en ren elbil eller hybrid klarar du dig ganska långt. Som elbilsförare på Gotland kan man nog inte få det bättre.

 

Installation av ny snabbladdare som laddar både personbilar och tunga fordon

I september 2023 hölls invignigen av den nya snabbladdaren som med hjälp av sina 350 kWh kan ladda både personbilar men också tunga fordon. Satsningen markerar ett betydelsefullt framsteg mot en mer hållbar och fossilfri framtid, menar Julius Bengtsson, marknadschef på Geab. 

Läs mer om partnerskap:

InCharges partnersamarbeten

 


Samarbeten