27.02.2020 | 4 min

För dig som vill läsa mer om elbilar

Räckvidd elbil


Elbilar har mycket olika räckvidd. Skillnaden ligger i batteriet: hur mycket energi batteriet kan lagra kontra bilens energiförbrukning. Men det är inte så enkelt att säga att det finns en tydlig koppling mellan batteriets storlek och elbilens räckvidd, eftersom det finns så många faktorer som spelar in.

Vad menas med räckvidd?

När man talar om elbilens räckvidd är det främst batteriets kapacitet man pratar om. I grund och botten är det ganska lätt att förstå; Ju större batteri, desto längre kan bilen köra. Men i verkligheten är ett kraftfullt batteri ingen garanti för större räckvidd för elbilar. Känner du till elbilens räckvidd är det enkelt att hålla reda på kostnaden per mil för din elbil.

 

Olika faktorer påverkar elbilens räckvidd

Energiförbrukningen påverkas av faktorer som temperatur, vägförhållanden och luftmotstånd. Men det är hastigheten och din körstil som påverkar batteriförbrukningen mest. Stadskörning och relativt korta resor med jämn hastighet, ger en betydligt längre räckvidd än höghastighetsresor och plötslig bromsning. Under de kallaste månaderna är det klokt att förvärma bilen. Starta värmesystemet i god tid så att bilen har en behaglig temperatur tills du ska köra. Sedan tas strömmen huvudsakligen ur laddaren och värmesystemet stjäl inte kapaciteten från batteriet under bilturen. Detta gör kostnaden per mil lägre.

 

Flera laddplatser längs vägarna

De allra flesta dagliga resor vi gör är korta och man har inte tid att tömma batteriet. Med ökande antal laddningspunkter längs vägarna och större batterier, är oron för räckvidd för elbilsköpare inte lika stor idag som för några år sedan. Dessutom ger en egen laddare hemma en "bensinstation" tillgänglig dygnet runt.

 

Räckvidd på dagens elbilar

Här ser du en översikt över batteristorlek och minsta intervall (under svenska körförhållanden) på några av de elbilar som är vanligast på svenska vägar idag.

 


Övrigt Elbilen