12.06.2023 | 2 min

För dig som laddar på vägen

Resebrev 7: Hemresan – räckviddsångesten är som bortblåst!


Sitter i skrivande stund hemma i Åre igen, vi rullade in sent igår kväll efter två dagar av många timmar i bilen. Men det har varit soligt och vi har njutit av musik, podcasts och ibland tystnad. I förrgår tog jag en springrunda medan bilen laddade i Kautokeino och det gjorde stor skillnad på resten av dagens körning. Fick så mycket energi! Uppmuntrar starkt till att ge sig ut på ett träningspass medan bilen laddar, trots att det ofta är en stor tröskel till att faktiskt ge sig ut hehe. På kvällen den dagen rullade vi in i Luleå, där vi möttes av en bubblande stämning av studentlycka. Emmett var förvirrad ”Why are there so many people in captain’s hats drunk in the streets?” haha.

Dagen efter åkte vi direkt och laddade på stolpe i stan och solen strålande så jag satt i klänning bredvid bilen och som den svensk jag är vände jag ansiktet mot solen och njöt. Värmen var välkomnad efter kylan uppe i Nordkap. Med bilen fulltankad av fossilfri el åkte vi sedan till Luleå Hybrit för att träffa Åsa Bäcklin, kommunikationsansvarig för Hybrit-projektet som är ett samarbete mellan Vattenfall, LKAB och SSAB. Lars Ejeklint var också med, Klimatcoach på Vattenfall. Där fick vi en otroligt intressant genomgång av projektet, som i stora drag handlar om att ersätta koldioxidutsläppen som kommer från Sveriges stålfabriker. De utsläppen står för 10% av Sveriges totala CO2-utsläpp, och med hjälp av detta revolutionerande projekt kommer man så småningom kunna reducera de utsläppen till 0%. Vad blir restprodukten istället? Jo, VATTEN. Helt otroligt! Läs mer om detta fascinerande projekt på https://www.hybritdevelopment.se.

Efter Åsas genomgång passade jag på att fråga Lars lite grejer som uppföljning på vår resa:

— Nu när vi kört fossilfritt och laddat på x antal stolpar skulle jag vilja veta, var kommer denna fossilfria el ifrån?

”All Sveriges el kommer från 4 fossilfria källor — vatten, vind, sol och kärnkraft. De 3 förstnämnda är ju även förnybara. Vattenkraft står för största delen energi.”

— Vad har du för tips för att köra så energisnålt som möjligt?

”Köra lugnt. Inte accelerera för mycket, glida i nerförsbackarna och lära känna hur bilen reagerar på olika typer av körning.”

Med de orden började vi vår 8 timmar långa exklusive laddstopp resa hem till Åre, där jag Ebba bor. Efter en vecka i bilen rullade vi in i byn sent igår kväll, och här ska vi återhämta oss några dagar innan bilen ska vidare till Stockholm igen.

 


Ladda längs vägen
Räckviddsångest