01.06.2022 | 3 min


För dig som laddar längs vägen

Tips! Så laddar du elbilen på din sommarresa


För dig som är nybliven elbilsförare finns det några saker att tänka på när du ska ut och resa i Sommarsverige med din elbil. Även om ”macken flyttar hem” och du mest laddar hemma behöver du ibland ladda på resan och då är det bra att vara förberedd. Här kan du ta del av våra tips!

Res och ladda med InCharges app

InCharges laddnätverk finns över hela landet och du kan du redan idag resa från t.ex. Ystad till Kiruna med elbil – en milstolpe i utvecklingen. InCharge har idag ett av de största nätverken och kan erbjuda ett av marknadens mest konkurrenskraftiga priser.

Hur laddar jag på InCharges laddstationer? Du kan betala för laddningen med ett laddkort eller en laddbricka som du beställer på vår hemsida. Men du planerar enklast din resa med InCharge app. Se till att ha denna nedladdad innan du ger dig iväg på din resa och testa den gärna innan så att du är förberedd.

Med InCharge app kan du

 • jämföra priser och laddhastighet för laddningen på olika stationer 
 • registrera ditt laddkort, bricka eller betalkort som betalmetod 
  navigera till önskad laddstation 
 • se om laddaren är ledig så du slipper åka dit och titta 
  få en notis om när upptagen laddare blir ledig. 
 • Du kan även vid intresse se i appen när stationen blev upptagen (last update) för att bedöma om du ska åka till InCharge eller en mindre populär laddare (i steg 1 endast tillgänglig i Android) 

Vilken laddstation ska jag välja?

I InCharges laddnätverk finns både destinationsladdare och snabbladdare. Med en destinationsladdare 22 kW laddar du fullt på ca 2-5 timmar. Med en snabbladdare på 50-350 kW kan du ladda upp till 80% på mellan 10-75 minuter.  

Vilken laddstation som passar bäst beror på hur länge du stannar på platsen. Ska du stanna längre än en timme eller ladda klart batteriet från 80 till 100%, rekommenderar vi att du väljer en destinationsladdare. Ska du ladda så snabbt som möjligt för att snabbt fortsätta din resa rekommenderar vi en av InCharges snabbladdare. Du kan sortera på den laddare du behöver i InCharge app.

 

Planera din resa med elbil

Då infrastrukturen just nu byggs ut kraftigt är det bra att du är medveten om att utmaningar kring köbildning kan förekomma på de stora resdagarna, framförallt mitt på dagen. Många känner irritation och oro över köer och räckvidd, och under sommaren 2022 kommer det på sina håll vara ett utmanande år. Det tar tid att bygga ut laddnätet då det krävs långa processer för att bygga ut infrastrukturen. Det finns ingen som inte vill bygga ut, men det tar helt enkelt lite tid. Vi rekommenderar därför att du under sommaren 2022 planerar din resa lite extra.  

Hur ser det då ut i framtiden? Redan nästa sommar tror vi att köbildningen kommer se betydligt bättre ut och att laddinfrastrukturen hunnit ifatt det stora intresset för elbil. Till dess, ta del av våra tips nedan.

 

Tips! Så slipper du trängas vid laddstationerna 

 • Kan du ladda tidigare på morgonen eller senare på kvällen?
 • Behöver du åka på de stora resdagarna eller kan du åka en dag före eller efter?
 • Följ tillgängligheten på din nästa laddare i InCharge-appen – innan du anländer. 
 • Se gärna till att ha en plan B utifall att just din laddare inte är tillgänglig.
 • Prata med dina medtrafikanter vid stationerna och fråga om hur länge man avser ladda.  
 • Snabbladdar du – se till att koppla ur vid ca 80% för att lämna plats till nästa bil och spara både tid och pengar då snabbladdning går långsammare när du nått ca 80% i laddnivå – behöver du ladda mer kan du koppla in dig på en destinationsladdare du hittar intill.  

Ladda längs vägen