10.03.2022 | 3 min


För dig som sitter i styrelsen i BRF

Tipslista till styrelsen i bostadsrättsförening


Försäljningen av elbilar ökar snabbt och prognosen är att det kommer finnas 2,5 miljoner laddbara elfordon i Sverige 2030. Det står redan nu klart att tillgång till elbilsladdning i bostaden kommer vara lika självklart som bredband. När ni i styrelsen börjar fundera på att installera elbilsladdning i er bostadsrättsförening finns det några saker att fundera på. Ladda ner tipslistan och börja processen redan idag!

 

Styrelsen i bostadsrättsföreningar behandlar många frågor. Blommorna på gården, skräp i tvättstugan och fasadrenoveringar. Stort och smått i en salig blandning. Men syftet med alla dessa frågor är att skapa ett trivsamt, tillgängligt och hållbart boende för alla. 

Kanske har det även väckts frågor om hur ni ska komma igång med elbilsladdning. Var kan jag ladda min elbil? Varför har grannarna elbilsladdare men inte vi? Borde vi inte tänka mer fossilfritt? Den ena frågan leder till den andra. Vi har samlat tips och matnyttig information om elbilsladdning och hur det på bästa sätt fungerar i er bostadsrättsförening.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill ni veta mer om just era förutsättningar? Gör en intresseanmälan

Önskar ni laddstolpar i Samfälligheten? Läs mer här

 

6 tips inför installation av laddstationer i brf

  • Framtidssäkrat – vad innebär det? Elbilsmarknaden exploderar se därför till att ni har en lösning som ni kan växa med när behovet successivt ökar. En av de viktigaste punkterna är att installera en laddlösning som fungerar lika bra om 15 år som idag.
  • Hur många platser ska vi börja med? Istället för att börja i liten skala, se till att ni istället förbereder för alla platser eller åtminstone hälften av dem så kan ni sedan välja att starta upp dem successivt efter behov.
  • Ska vi välja 1-fas och 3-fas? Många tänker att 3-fas är framtidssäkrat och det stämmer att de flesta bilar kommer kunna ladda på 3-fas 16A (11 kW) i framtiden. Dock är det körmönstet som avgör behovet av effekt. Det viktigaste är att infrastrukturen är bra förberedd och att kablaget är rätt framdraget så att det inte blir underdimensionerat.
  • Vad är fördelen med semiautomatiska jordfelsbrytare? Har ni ett fåtal som laddar gör det inte så mycket att manuellt behöva återställa en jordfelsbrytare. Men har ni däremot 30 st eller fler som behöver återställas, kan ni räkna med näst intill en heltidstjänst på att återställa de utslagna brytarna.
  • Vad är skillnaden mellan trådbundet och WiFi? WiFi är mer instabilt vid sändning av information mellan laddstationer. Det är även större risk att dessa går ned och kommer påverka själva upplevelse av laddning för de boende. Är dessutom lastbalanseringen endast via molnet och WiFi innebär det en ännu osäkrare lösning.
  • Varför är det viktigt att välja en leverantör som erbjuder OCPP? Förkortningen OCPP står för Open Charge Point Protocol och är ett internationellt standardiserat dataprotokoll som innebär att hårdvaran – det vill säga laddboxen – kommunicerar direkt med laddoperatörens back-end. Protokollet har utvecklats för att vara leverantörsoberoende och att välja en leverantör som erbjuder OCPP innebär därför två stora fördelar för er som kund:
    -
    Vid behov kan ni byta tjänsteleverantör utan att byta hårdvara.                      - Eftersom OCPP möjliggör direktkommunikation mellan hårdvara och back-end kan era stationer konfigureras och mjukvaran fjärruppdateras utan att tekniker regelbundet behöver besöka er anläggning. Smidigt och kostnadsbesparande. 

Bra tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda där du bor