14.02.2022 | 4 min


För dig som laddar elbilen hemma

Varför startar inte laddningen, är det fel på laddboxen?


Kanske är du en av dem som gått ut till elbilen och upptäckt att laddningen pausat eller inte startat som du tänkt? I den här artikeln förklarar vi varför detta händer, hur lastbalansering fungerar och vad du ska tänka på.

Under vintern peakar vår förbrukning av energi i bostaden för att vi ska ha en behaglig temperatur inomhus. Vi spenderar också mer tid hemma och sätter gärna på både TV:n, datorn och tvättmaskinen medan vi lagar middag till familjen. Kanske passar du också på att värma upp bastun för ett välbehövligt bastubad?

Du som har elbil och laddar hemma undviker att propparna går med en laddstation med lastbalansering. Men kanske har du en dag gått ut till bilen och upptäckt att laddningen pausat eller inte ens startat. Är laddboxen sönder? Nej, troligtvis är det bara lastbalanseringen som gjort sin uppgift!

 

Lastbalanseringens jobb: Att skydda huvudsäkringen

Lastbalanseringen ser till att laddningen av elbilen anpassar sig efter den övriga förbrukningen i huset så att säkringen inte blir överbelastad. När förbrukningen i hushållet är hög förses laddstationen med mindre effekt. Ibland så låg att vissa elbilar pausar, avbryter eller inte ens startar laddningen. Att bilen inte laddas är såklart frustrerande. Men det betyder också att lastbalanseringen gör sitt jobb att skydda huvudsäkringen så att inte proppen går.

 

Exempel:
För att ladda två bilar samtidigt med en 3-fas 11kW laddbox krävs det minimum 12A för att laddningen ska börja. För att ladda båda bilarna vid full effekt krävs 32A. Har du 16A huvudsäkring finns 4A utrymme kvar för förbrukningen i huset. Varma sommardagar och nätter har vi ofta en låg förbrukning i hushållet. Men när förbrukningen är högre, exempelvis under vintern, går lastbalanseringen in och sänker effekten till elbilsladdningen för att skydda huvudsäkringen. Har du inte lastbalansering och överskrider gränsen på 16A går proppen.

Läs mer om hur lastbalansering fungerar

 

Elbilens ombordladdare kräver sina ampare

Varför händer då detta? Ombordladdaren på en elbil behöver minst 6A för att starta laddningen. Har man en bil med tre parallella ombordladdare (3-fas) måste varje fas på laddboxen leverera minst 6A. Har du en 3-fas 11kW laddbox och dessutom dubbla ladduttag, är det därför inte säkert att den tillgängliga strömmen från husets huvudsäkring på 16A eller 20A räcker till elbilsladdningen när den övriga förbrukningen i hushållet är hög. Har man en 1-fasladdbox så är det lättare att säkerställa tillgänglig ström eftersom elektrikern då kan koppla in på den fas som har lägst belastning.

 

Ladda när förbrukningen i huset är lägre

För att undvika att hamna i situationen att bilen inte börjar ladda som du tänkt kan det krävas lite planering. Se till att ladda bilen när förbrukningen i hushållet är lägre. På natten när vi sover är en utmärkt tid att låta bilen ladda. Med en laddbox med schemaläggning kan du enkelt styra tiden för laddningen och dessutom ladda när det är som billigast.

Läs mer om schemalagd laddning här

Att planera användningen av hushållsapparater är ett annat tips. Visste du att en traditionell torktumlare drar tre gånger så mycket energi som själva tvätten? På Energimyndighetens hemsida finns information och tips om hur du kan sänka energianvändningen i din villa eller ditt radhus.

Vi har alla olika förutsättningar och behov. Kolla upp din förbrukning och husets huvudsäkring för att se hur mycket utrymme som finns kvar till elbilsladdningen. Har du en hög förbrukning i ditt hushåll har du också möjlighet att göra en uppsäkring från exempelvis 16A till 20A. En behörig elektriker kan hjälpa dig och rapporterar det till ditt elnätsbolag.

Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer laddbox

 


Ladda hemma