Foto: Andreas Zetterqvist och Lisa Björnström
28.04.2021 | 6 min

Vi gjorde det! Reflektioner från ett fossilfritt äventyr


"Ni är förmodligen de första som någonsin tagit sig hit med elbil", var kommentaren Moa och Ebba fick när de tyst rullade in i sin elbil vid Jormvattnet i Jämtland. Och det är vad hela den här resan har handlat om; att tänja på gränserna, göra det omöjliga möjligt och bana väg för det framtida sättet att resa på.

Jorm-Saxnäs-Kvikkjokk/Sarek-Stora Sjöfallet och tillbaka, helt fossilfritt. Det var vad tjejerna hade som mål när de packade sina skidor i elbilen och satte fart norrut. Utgångspunkten var Åre, där de båda kommer ifrån. Som en del av ett dokumentärprojekt om hållbar transport har vi på InCharge fått följa med på den här resan, bland annat har snöskotrarna som tjejerna använt under resan varit elektriska. Isfiske, fantastiska naturupplevelser, kalla nätter, varma möten med lokalbefolkningen, isbad och en ännu större respekt för den stora naturen är några av de saker de tar med sig för resten av livet.

Gammalt möter nytt 

– På vår fossilfria resa genom Norrland har vi plockat upp berättelser, kunskap och perspektiv på hur vi kan leva livet på ett mer hållbart sätt, säger Moa.

– Genom vårt möte med lokalbefolkningen har vi insett att den samiska livsfilosofin är ganska lik den som vi själva måste anamma för att lämna över en renare jordglob till våra ättlingar. Att lämna så få spår som möjligt i naturen är något vi alla vet att vi borde göra, men det var när vi kunde göra den här resan helt fossilfri som vi förstod vad det egentligen betyder.

 

Utmaningarna och möjligheterna

– Det har hänt att vi under resan har kopplat in laddaren med bara 10 km kvar på bilbatteriet, och här vill vi verkligen öka medvetenheten om att laddinfrastrukturen behöver bli bättre. Speciellt på platser som ligger utanför de mest bebodda områdena, säger Ebba. 

– När det finns fler laddningsalternativ även i områden som här, öppnar det möjligheter för hållbara transporter, turism och levnadsvanor på ett helt nytt sätt. För vi tror att det är på platser som det här vi kommer vilja resa till under de kommande åren. Nära naturen, i närområden och helt utan att förorena miljön.

 

"När vi saktade ner farten fanns tid för att se mer, känna mer och njuta mer. Det är ju också en form av hållbarhet, med mer kvalitet och mindre kvantitet”.

Moa Wärvik

Slow living

– För allt går så fort idag, reflekterar Moa. – Tänk om vi blev lite mer "långsamma", med långsamt mode, långsam mat, långsamt levnadssätt... helt enkelt fylla livet med kvalitet istället för kvantitet. Laddningsstoppen var en ny upplevelse för Ebba och Moa. Det var små pauser på platserna och istället för att vara irriterad över förseningar, gav det utrymme att titta runt och njuta av omgivningen på ett helt nytt sätt.

Vi klarade det!

Ebba och Moa är tillbaka från resan och med många tankar om vad de har upplevt. Just nu längtar de efter att komma igång med filmredigeringen av dokumentären som kommer senare i år. 

– Det material vi har är bättre än vi kunnat drömma om, skrattar Ebba. Budskapet som vi ville förmedla är så tydligt och vi ser fram emot att visa alla att det är fullt möjligt att leva på ett hållbart sätt. Vi hoppas att vår fossilfria resa inspirerar människor till att leva mer hållbart. 

 

Vi på InCharge ser också framemot det, och kommer att publicera slutresultatet när det är klart! 

  

Följ teamet i deras sociala kanaler: 

Facebook: InChargeSverige 

Instagram: @ebbaforsgren @moawarvik @andreaszetterqvist @lisabjrnstrm 

 


Ladda längs vägen
Övrigt Elbilen