Foto: Andreas Lind
05.05.2021 | 4 min

 

För dig som vill ladda elbilen hemma

Vilken laddbox ska du välja?


Det kan kännas svårt att välja rätt laddbox till hemmet. Det finns många produkter på marknaden där både kvalitet och prestanda varierar stort. Som med mycket annat du investerar i är det klokt att göra lite förarbete innan du gör ditt val. Det är mycket som påverkar, med allt från löpande kostnader, service och kvalitet.

Kvalitet och säkerhet

För att säkerställa att du får en laddbox med bra kvalitet, välj en laddbox från en känd leverantör, eller läs noga på om leverantören innan. Det är många uppstickare just nu när elbilsmarknaden ökar, mer eller mindre seriösa. 

Tänk på att kontrollera om det är lång garantitid på din box. Det är ett tecken på att du köper en produkt som förväntas hålla länge.  

En laddbox med möjlighet för lastbalansering som säkerställer att elbilsladdningen inte överbelastar fastighetens huvudsäkring, är ett klokt val. Och ett väldigt viktigt val om du dessutom har ett äldre hus eller sommarställe. Det är också viktigt för brandsäkerheten.  

Välj en laddbox som uppfyller de tekniska krav som Energimyndigheten rekommenderar.  

Fungerar laddboxen även i vårt nyckfulla väder med kyla, värme, fukt? Köp en laddbox som är anpassad för alla väder. 

Köp inte en laddbox med onödigt hög laddeffekt. När du laddar hemma behöver du i regel inte ha en hög laddeffekt då du oftast laddar under natten. Det räcker gott och väl med 3,7 kW. Att installera för hög effekt i onödan kan medföra att du måste abonnera på högre effekt.

 

Funktionalitet

En kvalitetsbox ska hålla i många år. Därför är det klokt att se lite längre framåt.

Planerar ni att utöka bilparken med en till elbil? Då är det klokt att från början beställa en laddbox som har dubbla uttag. Det är väldigt förmånligt med det nya gröna avdraget så kostnaden blir inte så mycket större.

En uppkopplad laddbox med kontrollpanel som du styr och övervakar via nätet är ett klokt val. Det ger dig möjlighet att t.ex. schemalägga laddningen på natten när elen är som billigast och när husets elsystem har minst belastning. Det finns pengar att spara speciellt om din kommun har effekttariff där du betalar extra för elförbrukning under vissa tider. Något som kommer bli mer vanligt framöver.
Läs mer här

Vill du ha ett flexibelt alternativ med möjlighet att ta ur kabeln och ta den med dig så tänk på att köpa en box utan fast laddkabel.

 

Support, elbolag och installation

Med det nya gröna skatteavdraget så ingår alltid installation. Idag är det inte billigare att göra installationen själv. Grönt skatteavdrag kan ge dig skattereduktion på upp till 50% på din box. Välj en leverantör som har bra installatörer.  

Köp en laddbox från en leverantör som inte är knuten till ett specifikt elbolag. Det ger dig frihet att välja det elbolag som du helst vill använda dig av. 

Har leverantören en kundservice med bra öppettider så att du snabbt kan få hjälp om du får problem med din box eller laddning? Precis som alla andra tekniska produkter så kan det bli problem efter vägen.


Ladda hemma