Med Vattenfall InCharge har vi visionen att stötta omställningen till framtidens hållbara transporter – vi vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Sedan 2016 bygger vi laddinfrastruktur i nära samarbete med kommuner, städer och företag och vi växer tillsammans med våra partnersamarbeten. Följ med oss på resan!

 


 

Vattenfall InCharge: då, nu och framtid

Vattenfall InCharge är idag aktör inom en marknad med stark framväxt. Men hur började det? Susanna Hurtig var med från starten och berättar i en intervju om vår resa.

Vi började med att knacka på dörren hos Volvo och berättade om vad vi ville göra och frågade om vi inte skulle samarbeta. De nappade och vårt samarbete med Volvo har idag pågått i 11 år. Idag har vi vuxit både med vår produktportfölj och i våra tjänster för att täcka de behov som uppstår efter vägen. Det är en spännande resa som inte bara handlar om elbilar utan också om en omställning till ett fossilfritt samhälle.

 


 

Vattenfall InCharges historia

 

2016

I november 2016 lanserades Vattenfall InCharge. Elbilsägare kunde för första gången beställa laddkort på vår hemsida och ladda sin elbil i InCharge publika laddnätverk.

2017

I maj 2017 invigdes första laddgatan i Vattenfall InCharge publika laddnätverk på Malmgårdsvägen i Stockholm. Susanna Hurtig och Trafikborgarråd Daniel Helldén berättade om satsningen.

2018

Vattenfall InCharge produkter och tjänster börjar erbjudas i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Både publika och icke-publika stationer började växa markant i nordvästra Europa. Vattenfall InCharge får samtidigt sin nuvarande visuella identitet.

2019

Vattenfall InCharge produkter och tjänster lanseras i Norge där elbilsförsäljningen redan ligger i framkant. Både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och norska företag kan nu ansluta sig till InCharge laddnätverk.

2020

Vid utgången av 2019 passerade vi magiska 100 000 laddbara fordon i Sverige. Ett år senare var antalet 187 000. Även antalet laddpunkter i Vattenfall InCharge publika laddnät växter stadigt och under året passerade vi 4000 publika laddpunkter i Sverige.

2021

Trots pandemi och halvledarbrist passerade vi 300 000 laddbara personbilar under 2021. Under året öppnade Vattenfall InCharge upp sex nya laddgator i Stockholm för att göra det ännu enklare att ladda i storstan. Även i den norrländska naturen går det att ta sig fram på el, det bevisade Ebba och Moa med sitt äventyr på elskoter.

2022

Under året blev Vattenfall InCharges laddnät tillgängligt i displayen på en rad bilmärken. 2022 var också året då vi satsade stort på vita fläckar. Ebba och Emmett bevisade att det nu går att ta sig hela vägen från Ystad till Nordkap med elbil och under hösten installerades efterlängtade snabbladdare på 13 nya orter i Norrlands inland. 

 


Vårt mål: Ett enkelt elbilsliv

Enligt prognosen kommer en miljon laddbara bilar rulla på våra svenska vägar 2030. Vårt mål är att göra livet med ett eldrivet fordon så enkelt som möjligt. Det ska vara lätt att ladda sin elbil oavsett var man befinner sig – hemma, på jobbet eller på väg. Tillsammans med våra samarbetspartners driver vi på utvecklingen genom ett laddnätverk som sträcker sig över nationsgränserna.

Laddbara personbilar i Sverige: Ca 445 000 st*

*Källa: Power Circle februari 2023