14.10.2020 | 4 min

Att ladda elbil – hur du än bor


I de mål som satts av EU, är elbilar och elbilsladdning en fråga som ligger högt på listan. Elbilsmarknaden ökar och kanske funderar du just nu på att skaffa en elbil eller hybrid. Det är läge att börja planera för framtiden och hur du ska få ihop din elbilsvardag på bästa sätt. Nästa fråga blir då kanske hur ska du ladda där du bor?

Bostadsrätt eller samfällighet

Bor du i bostadsrätt eller samfällighet så finns det laddlösningar som är anpassade just för denna boendeform. Men du kan inte själv beställa en box och installera. Du behöver uppmärksamma din styrelse på att du kommer behöva laddning. För dem finns det sedan några saker att ta beslut kring innan de investerar i laddstationer. Så börja dialogen med din styrelse genom att hjälpa dem förstå hur de ska gå tillväga. Du kan börja med att tipsa dem om den här artikeln.

Läs också:

Kom igång med elbilsladdning i er BRF

Bor du i BRF och vill kunna ladda din elbil?

 

Villa eller radhus

Bor du i villa eller radhus kan du skaffa dig en egen laddbox inne i garaget eller ute på husfasaden. Installationen av laddboxen utförs av en behörig elektriker och ni väljer tillsammans bästa placeringen av laddboxen. Det finns flera tillval att välja mellan för att du ska få en lösning som passar just ditt hushåll. Dubbla ladduttag kan vara bra om ni planerar att ha fler elbilar/hybrider i familjen. Högre effekt och lastbalansering kan vara tillval som förenklar din och din familjs vardag.

 

Ladda på jobbet

Om du nu skaffat elbil så kanske du behöver ladda på jobbet. I dagens läge så är kanske inte alla på kontoret lika ofta, men många har fortfarande en arbetsplats de måste gå till. I linje med företagens klimatmål blir allt fler tjänstebilar hybrider eller rena elbilar. Kanske har även era viktigaste kunder skaffat elbil? Prata gärna med din chef och tipsa dem om att läsa mer om laddlösningar för företag.

 

Det här ska du tänka på när du beställer elbilsladdare hem

Numera kan du åka väldigt långt på en laddning. Hur lång tid det tar att ladda hänger ihop med effekten på laddaren och vad din bil klarar av. Standard för en laddare är 3,7kw och den effekten klarar de flesta bilar av. Går du upp mot 11kw så kanske du behöver stämma av att din bil kan ta emot den högre effekten.

• 3,7 kW. Denna laddare är i de allra flesta fall tillräcklig vid övernattning. Den ger cirka 2 mils körning per laddtimme. Den vanligaste laddningseffekten idag och de flesta bilar hanterar att ta emot den levererade effekten. Du kan välja en laddare med ett eller två uttag. Är ni fler i familjen som kanske skaffar elbil eller får besökare som har, så kan det vara värt att ha dubbla uttag.

11 kW. Denna laddare ger cirka 6 mils körning per laddtimme. Det kan dock krävas kraftigare anslutning och installation. Viktigt att veta: Det är långt ifrån alla laddbara bilmodeller som kan ta emot 11 kW/h AC.

22 kW. Denna laddare ger cirka 12 mils körning per laddtimme. Dessa boxar kräver ännu kraftigare anslutning och installation. Viktigt att veta: Det är i dagsläget endast ett fåtal bilmodeller som kan ta emot laddning 22 kW/h AC.

 

Goda tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda hemma
Ladda BRF
Ladda fastigheter