07.11.2022 | 3 min

Lastbalansering på tre olika sätt – fördelar och nackdelar


Lastbalansering fördelar elkapaciteten mellan förbrukningen i fastigheten och bilarna som laddas. Det gör att elbilarna laddas utan att huvudsäkringen överbelastas, då elbilsladdningen alltid anpassas efter ledigt utrymme. Men det finns flera sätt att lastbalansera, med olika för- och nackdelar.

När ni väljer laddlösning behöver ni se till att laddboxen har lastbalansering. Även lastbalanseringens funktion är viktig att ha koll på så att ni vet att ni får en säker och trygg lösning som fungerar optimalt för er i alla lägen. Det finns tre olika sätt att se till att lasten balanseras.

 

Lokal lastbalansering 

Lokal lastbalansering betyder att energimätaren som sitter på plats kommunicerar med en lokalt placerad central som fördelar strömmen mellan laddboxarna. En lokal lastbalansering fungerar även om internet ligger nere, och har en snabb reaktionstid på ändringar i belastningen. Med en lokal lösning kan ni byta tjänsteleverantör om ni önskar och det är enkelt att integrera andra energisystem i fastigheten, som batteri- eller solcellsystem. Vill ni addera laddboxar i klustret måste ni se till att hårdvaran är kompatibel med lastbalanseringscentralen, vilket oftast betyder att dom är från samma tillverkare.

 

Molnbaserad lastbalansering via OCPP 

Lastbalansering via OCPP har som sin största fördel att ni kan ha olika laddboxar från olika leverantörer i klustret. Önskar ni att byta till en annan tjänsteleverantör måste ni se till at den ni väljer också erbjuder lastbalansering via molnbaserad OCPP, vilket gör utbudet mindre. För att lastbalansering via OCPP ska fungera behövs permanent uppkoppling till molntjänsten och internet. Latensen (reaktionstiden) är inte lika snabb som vid en lokal lastbalansering, t.ex om en strömkrävande pump går igång, men detta är oftast inte något problem så länge förändringen inte är stor och plötslig.

 

Lastbalansering via tillverkarens molntjänst 

Får man sin lastbalansering via tillverkarens moln är man låst till de tjänsteleverantörerna tillverkaren samarbetar med. Man är också helt beroende av att tillverkaren hänger med i utvecklingen och fortsätter tillhandahålla lastbalansering. Har tillverkaren inte längre ambitioner att göra det, plötsligt vill ta betalt eller går i konkurs står man utan lastbalansering och andra alternativ.

 

Ställ krav på laddlösningen

Se till att ni vet hur lastbalanseringen fungerar på de olika laddlösningarna ni tittar på, och att den ni till slut väljer matchar era behov.  Lösningen ska tillåta er att växa i framtiden utan krångliga hinder. Det ska vara enkelt att ladda elbil, växa och följa med på utvecklingen.

 

 


Ladda företag