18.06.2023 | 3 min

För dig som laddar på vägen

Denna resan genomfördes sommaren 2022, men är lika aktuell i år. Låt dig inspireras av historien om Ebba och Emmett som tog sig hela vägen från Stockholm till Nordkap i elbil.

Vi utmanar räckviddsångesten med en resa från Stockholm till Nordkap


Vägtransporter står för en tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige*. För att nå klimatmålen är elbilen en viktig del för att minska vägtrafikens miljöpåverkan. Men många pratar fortfarande om räckviddsångest. Så hur svårt eller enkelt är det att ta sig runt med elbil egentligen?

Vi beslutade oss för att testa och det gör vi med hjälp av Ebba Forsgren och Emmett Sparling som fått uppdraget att ta sig från Stockholm till Nordkap via InCharges laddnätverk. Det gör de i en Volkswagen ID.4 som enligt specifikationen tar dig upp till 51 mil mellan laddningarna och snabbladdar 32 mil på en halvtimme. 

"I mångt och mycket är det faktiskt elbilsägarna som nu är med och driver på utvecklingen. De är en viktig del i att snabba på energiomställningen, därför ville vi testa hur det faktiskt fungerar idag. Det ger oss också en hint om var och hur vi kan utveckla det arbete vi gör för att kunna ge en bättre laddupplevelse längs med vägen. Vi valde att genomföra det här med den yngre generationen i fokus, de som är våra ambassadörer för framtiden", säger Marianne Lager, Nordisk Marknadschef på Vattenfall E-Mobility.

 

Resan är målet

Ebba och Emmetts intresse för biologisk mångfald, naturen och vårdnaden för framtiden är en drivkraft som många unga idag har – mottot är att ingenting är omöjligt. Nu vill de tillsammans med oss utmana förutfattade meningar om elbil och putta ner den fossildrivna bilen från tronen en gång för alla.  
 
Vi vill göra det här för att visa på att resan ibland kan vara målet, att vi behöver sakta ner och tänka efter hur vi reser. Vi båda är globetrotters och reser mycket, och just därför vill vi nu utmana oss själva i hur det är att resa hållbart och långsamt, säger Ebba Forsgren.  

Resan går från Stockholm, via Åre, upp till Lansjärv och över till Ishavsvejen som är InCharge laddnätverk på den norska sidan. Längst norröver hittar vi vår nordligaste laddare strax innan Nordkap.

 

Mer än bara en elbilstur

På deras resa får vi möta människor, företag och platser som med miljöfrämjande åtgärder tillsammans arbetar för en hållbar framtid. Vi utmanar vår räckviddsångest och inspireras till att själva ge oss ut på vägarna med elbil. Häng med på resan – hela vägen från Stockholm till Nordkap i Norge!  

Upplev resan tillsammans med dem på InCharge Facebook, Instagram eller här i vår kunskapshubb.  

Men södra Sverige då?  
Självklart kan du även resa och ladda din elbil även i södra Sverige. Ta del av trevliga besöksmål och upplevelser från Ystad till Stockholm här  

 

*Källa: Naturskyddsföreningen

 

Om våra resenärer: 


Ladda på vägen