För dig som laddar på vägen
För dig som laddar på vägen
De publika laddnäten består av laddstationer från flera olika leverantörer. Olika betalmetoder gäller inte sällan beroende på vilken laddstation du laddar på. Du kan starta och betala för laddningen genom exempelvis laddkort, app eller genom att blippa ditt betalkort direkt på laddstationen. Kolla gärna upp vilka laddstationer du regelbundet kommer ladda vid och sätt dig in i vad som gäller på respektive station. Det är många elbilister ute på vägarna. Var förberedd när du väl ska ladda så att dina medtrafikanter slipper vänta.
Med allt fler elbilar på vägarna kan det ibland uppstå trängsel. Att visa respekt och lämna plats åt dina medtrafikanter är därför viktigt. Här är några råd som vi vill skicka med dig för dig som laddar;
• Ladda gärna tidigare på morgonen eller senare på kvällen för att slippa rusning.
• Lär dig var dina viktiga laddstationer finns så har du en plan B.
• Prata med dina medtrafikanter och fråga hur länge de ska ladda.
• Ladda inte längre eller stå parkerad på en laddplats länge än nödvändigt. Det kostar dig ofta mer och dessutom är det säkert fler som behöver laddning.
• Det blir lätt köbildning vid snabbladdarna. Vill du ladda batteriet från 80 till 100%, bör du välja en destinationsladdare. Detta då laddningen normalt går långsamt när du laddar mellan 80% och 100% på en snabbladdare och du då riskerar att blockera laddaren för en annan bilist som snabbt behöver ladda.
I laddnätverket finns både destinationsladdare och snabbladdare. Vilken laddstation du väljer spelar ingen roll men du laddar snabbare ju högre kW laddaren har. Behöver du ladda och snabbt köra vidare rekommenderar vi snabbladdare.
Semisnabbladdare AC 22 kW: Beräknad laddtid 2–5 timmar. Denna laddstation väljer du om du avser stanna lite längre på destinationen för att inte blockera för andra på snabbladdarna. Du kan även använda denna för att toppa upp från 80-100% som tar lite längre tid på en snabbladdare laddstationstyp. Här använder du din typ 2-kabel. Är oftast billigast i laddpris.
Snabbladdare DC 50 kW: Beräknad laddtid upp till 80% är ca 15–75 minuter beroende på biltyp. Fast kabel CCS och CHAdeMO.
Snabbladdare DC 100-350 kW (högeffektsladdare/supersnabbladdare): Beräknad laddtid upp till 80% (enligt behov) är 10–45 minuter. Fast kabel CCS.
Vill du undvika olika system och betallösningar finns fördelar att välja ett stort laddnätverk som bas. InCharge erbjuder dig laddning hela vägen från Ystad i söder till Lansjärv i norr och via partners hela vägen upp till Nordkap i Nordnorge. För resenärer i Nederländerna och Tyskland så finns vi även väl representerade där. Samma app och kort/bricka används oavsett vart du reser. Vi erbjuder också roaming via t.ex. E.ON och EasyPark. Nätverket byggs ut kontinuerligt och du kan gärna följa oss på Instagram för senaste nyheter inom laddning.
Vid våra stationer laddar och planerar du enklast din resa i appen. Innan du ger dig ut och kör så se till att du har den nedladdad och ditt betalkort registrerat. Har du inte tillgång i app i din mobiltelefon så kan du välja att använda kort eller bricka.
• få en översikt över laddare och adresser
• jämföra priser och laddhastighet för laddningen på olika stationer
• registrera ditt laddkort, bricka eller betalkort som betalmetod
• navigera till önskad laddstation (InCharge och roamingpartners)
• se om laddaren är ledig innan du anländer
• få en notis om när upptagen laddare blir ledig
• se när stationen blev upptagen för att bedöma tid
Ladda ner appen eller beställ bricka här
Får du problem med laddstationen så hör av dig! För InCharge laddnätverk så erbjuder vi dygnet runt service och vi uppskattar om du hör av dig vid eventuella problem när du laddar. Kontaktuppgifter hittar du på laddstationen eller i vår app/hemsida. De flesta fel går att lösa direkt vid samtalet.