Här kan du ta del av nyheter om elbilsladdning.

 


 

Ladda i huvudstaden! Nya laddgator i Stockholm

Det är med glädje vi kan berätta att vi under våren och sommaren i ett första steg öppnar upp ytterligare laddgator med publik destinationsladdning för dig som besöker, arbetar eller bor i Stockholm. Det finns redan liknande gator i Stockholm och nu fortsätter utbyggnaden på bl.a. Kungsgatan 71, Karlavägen 20, Runebergsplan, Tulegatan 30 och Kungsholmsgatan 4.

Kvinna tittar ut från bilfönster

Ladda billigare publikt med tidsbaserade priser

Nu finns en jättebra nyhet till dig som har möjlighet att ladda på morgonen, kvällen eller natten. Från april sänks laddpriset på snabbladdare under de flesta av dygnets timmar. Du laddar billigare från kl 18:00 till 12:00 dagen därpå och det innebär att du får ett förmånligare pris utan att behöva binda upp dig till långa abonnemang.

Elbil kör på en väg i solnedgången

Miljöbolaget Sortera får en laddlösning för tjänstebilar

Med en alltmer elektrifierad tjänstebilsflotta sökte Sortera efter en laddlösning som erbjuder hög effekt och bred tillgänglighet över hela Sverige. En smidig helhetslösning stod högst på kravlistan. Samarbetet med InCharge har börjat med en testpilot på två anläggningar som har fått totalt 16 laddplatser för anställda och besökare.

Flicka står lutad mot en mur

2022: Nu över 450 000 laddbara fordon i Sverige 

Bokslutet för elbilsåret 2022 visar toppnoteringar i elbilsstatistiken. Över 18 000 elbilar nyregistrerades i december. Tillsammans med ytterligare en toppnotering på 8 100 laddhybrider var 76 % av personbilarna under december månad laddbara. Vid årsskiftet rullade 450 000 laddbara fordon på våra vägar.

Laddstationer från InCharge vid Volvos anläggning

Vattenfall InCharge har levererat laddstationer till Volvo Construction Equipments anläggning i Eskilstuna. Installationen möjliggör laddning av 138 elbilar. Endast utsläppsfria elektriska grävmaskiner och hjullastare från Volvo CE har använts. Att använda elektriska maskiner beräknas ha sparat 3 034 kg CO2.

Kvinna äter frukost vid en laddstation

13 orter i Norrlands inland får nu snabbladdare 

Nu får Norrlands inland bättre möjligheter till laddning av elbilar. I höst bygger vi ut laddinfrastrukturen i de områden som tidigare varit utan laddning. Hösten 2022 ska det vara klart med snabbladdning på upp till 150kW på totalt 13 orter. Du hittar laddstationerna i bl.a. Lofsdalen, Graninge, Duved, Blattniksele, Ammarnäs, Klimpfjäll och Gunnarn.

Motorvägar med bilar

Prognos 2035: Alla nya bilar i EU är elbilar 

Investmentbanken Goldman Sachs har presenterat en prognos för elbilsförsäljningen i världen. De förväntar sig en stor omvandling mellan 2020 och 2030. Enligt prognosen kommer hälften av alla nya bilar som säljs globalt 2035 vara elbilar. Europa däremot kommer leda omställningen och 100% av alla nya bilar i EU kommer vara elbilar. 

Vattenfall arbetar för att elektrifiera tunga transporter

Vattenfall är en av 14 aktörer inom industrin och forskarvärlden som deltar i ett projekt för att accelerera användningen av laddbara lösningar för tunga vägtransporter. Volvo och Scania utvecklar de batterielektriska lastbilar som ska klara de långa dagliga körsträckorna medan ABB utvecklar högeffektsladdare.

Läs mer

Elbilar kräver mindre service och färre reparationstimmar

Elfordon kräver mindre service och har färre reparationstimmar än bilar med förbränningsmotor. Det gör driften billigare i längden. Men det finns också delar som slits hårdare på en elbil. Bo Ericsson vid Sveriges Fordonsverkstäders Förening berättar mer.

Läs mer

Bidrag för laddstationer till företag

Klimatklivet har spelat en stor roll i utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige. Sammanlagt har över 36 000 laddpunkter hittills tillkommit med stöd av Klimatklivet. Regeringen har ökat anslaget med 400 miljoner kronor 2023 och med 500 miljoner kronor per år 2024 och 2025.

Läs mer