21.06.2022 | 3 min


För dig som vill veta mer om elbilsladdning i BRF

Installera flera laddstationer direkt och aktivera dem senare 


Med fördröjd aktivering kan ni enkelt investera i ett större bestånd men aktivera stationerna först när fler behöver ladda. Ni slipper återuppta installationsprocessen och kan ta del av laddstödet för hela investeringen.

Fördröjd aktivering möjliggör en långsiktig investering 

När ni planerar för laddstationer i er brf behöver ni fundera på hur många parkeringsplatser som ska elektrifieras. Kanske är det inte så många boende som har elbil idag, men hur ser det ut om tre år? Elbilsförsäljningen i Sverige exploderar och inom en snar framtid kommer allt fler av era boende ha elbil.

Det ska vara enkelt att göra klimatsmarta val och att välja en långsiktig investering i laddstationer till er bostadsrättsförening. Välj en leverantör som tillåter er att installera ett större bestånd laddstationer från start och sedan aktivera dem allt eftersom behovet ökar. Med fördröjd aktivering kan ni ta del av Naturvårdsverkets laddstöd för investeringen samtidigt som ni slipper omkostnaderna på de stationer som ni inte har användning för än. Månadskostnaden ökar i takt med behovet. Ni behöver därför inte höja parkeringsavgiften för de laddplatser som är inaktiva och säkerställer likhetsprincipen i föreningen.

Läs mer om vem som betalar för laddningen

 

Varför ska vi investera i flera laddstationer? 

Investeringen i elbilsladdning på bostadsrättsföreningens parkering kräver både tid och planering. Att tänka långsiktigt och anpassa beståndets volym för framtiden ger er flera fördelar. Att ligga steget före och installera ett större antal laddstationer redan från start sparar er både tid och pengar i längden: 

• Naturvårdsverkets investeringsstöd Ladda bilen gör just nu er investering i laddstationer extra förmånlig. Stödet ges som ett engångsbelopp och kan alltså bara användas en gång. Passa på! Läs mer om laddstödet Ladda bilen 

• Att utöka antalet laddplatser tar tid och beslutet behöver ofta godkännas och bearbetas av styrelsen. Ni slipper onödigt jobb för styrelsemedlemmarna och de nya elbilsägarna kan börja ladda på en gång. 

• Ni slipper återuppta eventuellt markarbete och en krånglig installationsprocess när ni inser att fler behöver ladda sin elbil. 

 

Hur tar vi del av fördröjd aktivering?

Välj en leverantör som förbereder installationen för hela beståndet av laddstationer så att det står redo den dagen fler av era boende skaffar elbil. Ni kan sedan aktivera laddstationerna efter hand. Fördröjd aktivering finns för er som investerar i en helhetslösning via InCharge och över 20 laddpunkter.

Börja med att räkna på kostnaden för hårdvaran genom att göra ett kostnadsestimat.

 

Bra tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda BRF