06.04.2022 | 3 min

 

För dig som vill veta mer om elbilsladdning för industriföretag

Att tänka på innan ni installerar laddstationer


Att ta steget mot fossilfritt är en nödvändighet för att nå klimatmålen, och att bli laddstationsägare är helt rätt i tiden. Men det är många saker att tänka på innan ni investerar i laddstationer. Att ha ett bra beslutsunderlag är A och O för att få en genomtänkt lösning som uppfyller era behov och ger er en laddlösning som fungerar lång tid framöver.

Vilka behov har vi?

Nybilsförsäljningen av elbilar exploderar. Se över hur många av era anställda som har elbil idag och hur många som funderar på att skaffa en laddbar bil i framtiden. Förbered gärna en större del av parkeringsplatserna med laddinfrastruktur så att ni enkelt kan bygga ut när behoven ökar. För de anställda är det en fördel att ni väljer en lösning som gör det enkelt att ladda och betala för att slippa förmånsbeskattning.

 

Hur planerar vi investeringen?

Att välja en kostnadseffektiv lösning är såklart att föredra. Men tänk på att genvägar ofta är senvägar – investera i en installation som fungerar lika bra om 15 år som den gör idag.

För att undvika onödigt mark- och anläggningsarbete och höga kostnader för att dra fram elen bör ni förlägga laddplatserna centrerat. Tänk också på att ha ett kablage som är rätt dimensionerat. Små dimensioner kan inte förse laddboxarna med deras fulla effektkapacitet och det tar längre tid att ladda elbilarna. Fokusera också på antalet laddplatser och inte laddstationer. Det finns laddstationer med dubbla ladduttag där två bilar kan ladda samtidigt.

Men en betallösning och kundservice slipper ni hantera administrationen så att ni kan ha fullt fokus på er kärnverksamhet. Vill ni ta betalt för laddningen har ni också möjlighet att täcka en del av investeringen. Välj en operatör som tillåter er att sätta ert eget pris.

Tips! Passa på att ta del av investeringsstödet. Läs mer om laddstöd

 

Vad händer om vi inte är nöjda?

Att investera i laddstationer är en stor investering och ni ska vara nöjda. Välj därför en lösning där ni har möjlighet att byta operatör om den ni valt inte skulle uppfylla era förväntningar. Se till att laddboxarna har öppna protokoll (OCPP) så att de inte är låsta till en operatör som kanske går i konkurs eller inte hänger med i utvecklingen. Läs mer om OCPP

Se också över avtal, abonnemang, bindnings- och uppsägningstider så att ni enkelt kan byta leverantör om ni vill i framtiden.

 


Ladda industri