18.02.2024 | 2 min

Elbilsladdning som kombinerar affärsnytta med samhällsnytta


Hos Kumlaföretaget Copter genomsyrar hållbarhet hela verksamheten. Med elbilsladdning från Vattenfall InCharge når de sina hållbarhetsmål samtidigt som det bidrar till samhällsnytta på lokal nivå.

I Kumla, strax utanför Örebro, finns företaget Copter. Det startade 2009 och är specialiserade på skärmskydd till telefoner, surfplattor och klockor. Sett till antalet anställda är det ett litet företag men affären som sådan är stor och deras produkter säljs främst på den Nordiska och Baltiska marknaden hos bland annat Telia, Skalhuset, ATEA och Phonelife. Peter Malm, vVD på Copter sedan 2021, berättar:

– Skillnaden mellan oss och våra konkurrenter är att vi förpackar allt själva på vår helautomatiska förpackningslinje. Dessutom designar vi, skär ut och förpackar vår unika Copter Original Film. Vi använder bara förpackningsmaterial från vårt närområde. Som tur är, är vi grannar med en av Sveriges största förpackningsleverantörer.

Hållbarhet i praktiken

Att bara välja svenskt förpackningsmaterial är en del av Copters hållbarhetsstrategi, något som är extra viktigt för Peter Malm som på ett eller annat sätt jobbat med hållbarhet sedan 2014:

– Jag har en bakgrund i livsmedelsindustrin och har bland annat arbetat med att hitta leverantörer som kan erbjuda certifierad palmolja och hållbara förpackningar. När jag började på Copter ville jag fortsätta i samma spår eftersom jag vet att det lönar sig i längden. Via Almi företagspartner kom vi i kontakt med en konsult som hjälper företag att ta målsättningarna från Agenda 2030 och applicera dem på sin egna verksamhet. Rent konkret innebär det att vi jobbar fokuserat med alla aspekter av hållbarhet i Agenda 2030 för att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling, säger Peter Malm.

Ett sätt att ge målen från Agenda 2030 liv och mening i den egna verksamheten är att tillämpa olika internationella standarder. Peter Malm lyfter speciellt fram ISO 26000 som handlar om organisationers samhällsansvar:

– Vi i arbetar bland annat tillsammans med Kumla kommun och deras resurscenter för personer med olika funktionsvarianter. Ett par av dessa hjältar kommer till oss varje vecka och arbetar i vår produktion. Och så har vi elbilsladdningen också, som även den kommer bidra till samhällsnyttan här i Kumla, säger Peter Malm.

Med Vattenfall InCharge som partner har Copter valt att investera i sex laddpunkter á 11 kW styck och den tillhörande tjänsten Find. Målet är att tjäna tillbaka en del av investeringen genom att låta allmänheten få tillgång till laddarna:

– Precis bredvid oss ligger Ica Maxi Arena, hemmarinken för Kumlas ishockeylag, och när det är match eller träning blir vår parkering full. Att låta elbilsladdarna vara tillgängliga för allmänheten och som en del av Vattenfall InCharges publika laddnätverk gör att vi kan kombinera affärsnytta med samhällsnytta. Win-win för alla inblandade, avslutar Peter Malm.

Så tänkte Copter: tre tips inför investeringen av elbilsladdning

  • Trygghet.
    "Välj en partner för framtiden. Från mitt tidigare arbete på Coca Cola hade jag kännedom om Vattenfall InCharge och visste att de är en trygg och långsiktig partner som erbjuder bra tjänster."
  • Hållbarhet.
    "Ta hållbarhetsarbetet på allvar och kom ihåg att det är mycket mer än bara miljöfrågor. Det innebär att du tar ansvar för dina anställda och miljön du verkar i, på både kort och lång sikt. Jag lovar att det kommer gynna dig som företagare."
  • Ekonomi.
    "Har du inte elektrifierat företagets fordonsflotta än? Glöm inte bort den ekonomiska aspekten, att det är billigare att köra elbil. Jag kör runt 4000 mil om året och betalar ungefär 7-8000 kr i drivmedel per år tack vare laddbox hemma och på jobbet. Det är ungefär en fjärdedel av priset för bensin eller diesel."
ladda företag