För det som kallas LastMile delivery – såsom matleveranser, transporter till arbetsplatser osv så behöver man också titta på transportcykeln. Laddar ni på natten eller kör ni kanske 2-3 skift där ni behöver stöd av snabbladdning 1-2 gånger / dag?
Om ni främst kör ett skift om dagen kan depåladdning med 50 kW under natten vara tillräckligt för att ha fulladdade fordon redo varje morgon. Men för företag med två- eller treskift kan behovet av snabbladdning under dagen vara betydande. Här kan ni behöva DC-laddare med en kapacitet på 150–360 kW för att säkerställa att fordonen alltid är redo för nästa körning.
Servicebilar används ofta för olika uppdrag inom kommuner och regioner, och dessa bilar har varierande laddbehov beroende på avstånd och körmönster. Med de flesta servicebilar som kan ta emot 11 kW via ombordladdare (AC-laddning) kan en effektiv nattladdning vara tillräcklig. Det finns även de ombordladdare som kan ta emot 22 kW,i dessa fall kan laddningstiden halveras.
Bussar och tunga transporter har sina unika utmaningar. För bussdepåer är DC-laddning från 120 kW och uppåt ofta ett måste, särskilt för linjetrafik där fordonen måste vara i drift större delen av dagen. I vissa fall kan det krävas snabb DC-laddning på upp till 360 kW för att minimera stilleståndstiden. När det gäller tunga transporter är det viktigt att säkerställa laddningsmöjligheter vid ankomst till destinationer samt längs transportvägar. Här ser vi en trend mot utbyggnad av laddinfrastruktur längs vägarna, vilket stöttar längre transporter och ger flexibilitet.
För att framtidssäkra er verksamhet rekommenderar vi en blandning av laddningslösningar. Nattladdning kan vara kostnadseffektiv för de flesta företag med ett skift om dagen, men för företag med fler skift är det klokt att investera i snabbladdare som stödjer en mer intensiv användning av era fordon. För bussdepåer och tunga transporter kan en kombination av depåladdning och snabbladdare ge er den flexibilitet och kapacitet ni behöver för att hålla era fordon i drift dygnet runt.