26.04.2023 | 4 min

 

För dig som sitter i styrelsen i BRF

Öka värdet på er BRF – framtidssäkra för elbilen


Försäljningen av elbilar ökar snabbt och efterfrågan på laddmöjligheter blir allt större. Behovet av elbilsladdning är särskilt stort där vi parkerar under en längre tid – och mest tid spenderar vi i bostaden. Bostadsrättsföreningar som kan erbjuda elbilsladdning till sina medlemmar blir därför vinnare i valet av bostad.

Elbilsladdare? Ska det verkligen vara nödvändigt? Kanske går meningarna isär när frågan diskuteras på föreningens styrelsemöte. Men i CTEKs undersökning Sverige Laddar från 2020* är det tydligt att tillgången till laddmöjligheter är på tapeten för de flesta fastighetsägare. Hela 36% av de tillfrågade fastighetsägarna har redan investerat i laddinfrastruktur och 35% planerar att göra det det kommande halvåret. Varför väljer de då att investera i just elbilsladdning? Den främsta anledningen är att det höjer fastighetens värde.

Källa: CTEK E-mobility rapport, Sverige laddar, laddinfrastruktur för personbilar 2020

 

BRF:en med elbilsladdning vinner i valet av bostad

Som bostadsköpare vill du inte bara köpa en lägenhet som du trivs i, utan också en bostad som uppfyller dina vardagliga behov. Kommer vardagspusslet gå ihop? Allt från närheten till kollektivtrafik och förskola till gym finns med i kartläggningen inför ett bostadsköp.

Undersökningen ”Sverige laddar” bekräftar att det är just i bostaden som vi främst vill ladda vår elbil eller laddhybrid. Av de tillfrågade elbilsägarna uppger hela 72% att de vill ladda hemma i bostaden. Det finns inte heller några skillnader mellan stad och landsbygd. Behovet av elbilsladdning i bostaden finns i hela Sverige.

 

Prognos: 3 miljoner elbilar 2030

Inom Energiforskningsprojektet Ett elsystem för elfordon har Power Circle tagit fram scenarier för eldrivna fordon. Den visar att nästan alla personbilar, tunga lastbilar och bussar kommer vara eldrivna år 2030. 

I ett lågscenario kommer nybilsförsäljningen vara 75 % och i ett högscenario kommer 100 % av nybilsförsäljningen av personbilar vara elbilar. Det innebär att tre miljoner laddbara personbilar kommer finnas på våra vägar. Med andra ord visar prognosen att allt fler elbilar kommer stå parkerade på er bostadsrättsparkering de kommande åren.

Källa: Allt om elbil

Investera med ekonomiskt stöd

Vänta inte med er investering för just nu så finns förmånen att få bidrag av Naturvårdsverket. Det gör att ni har ett ypperligt tillfälle att få hjälp ekonomiskt.


Börja med att lära er mer om vad det handlar om, ta del av tipsen och gör en första kalkyl för att se vad för investering det handlar om. Häng med i utvecklingen i vårt nyhetsbrev.

Varmt välkommen!

 

Tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda BRF