16.06.2023 | 3 min

 

För dig som är fastighetsägare

Därför ska du satsa på elbilsladdning i din fastighet


I maj 2023 fanns det över 480 000 elbilar på vägarna – en siffra som motsvarar tio procent av den totala personbilsflottan. Omställningen till elbilar är med andra ord ett faktum och som fastighetsföretag och byggföretag kommer ni spela en nyckelroll i utbyggnaden av laddplatser.

Redan nu finns krav på laddinfrastruktur infört i bygglagstiftningen. Det gäller ledningsinfrastruktur för laddning av elfordon för nybyggnation och i vissa fall av även ombyggnation. Många fastighetsägare har redan anammat detta och förberett för elbilsladdning i sina fastigheter och byggföretag lägger in det i sin planering redan vid starten av byggprojektet.

– När det sedan blir dags att välja leverantör för laddstolpar och tjänster är de vanligaste frågorna ”vem äger laddstolpen”, ”hur går laddningen till rent praktiskt” och ”vem betalar för vad?” Det här är frågor vi kan besvara, säger Jenny Odén, senior key account manager på Vattenfall InCharge, och fortsätter:

– Alla företag har olika behov och förutsättningar, och därför rekommenderar jag ett enkelt och flexibelt upplägg med skräddarsydda laddlösningar. Hos oss kan ni välja mellan olika betallösningar, olika kombinationer av hårdvara och tjänsteupplägg samt med eller utan installation. Allt eftersom era behov ökar eller förändras hjälper vi er att ändra upplägg, så att det alltid ligger i linje med era önskemål.

Ett företag som var tidigt ute i omställningen är fastighetsbolaget Diös.

– Vi är ett fastighetsbolag i norra Sverige, där elen kommer från förnybara källor och förutsättningarna för att köra elbil är goda – även om avstånden är långa och vintrarna kalla! För att vara en del av lösningen på klimatutmaningen bytte vi tidigt ut våra egna servicebilar till elbilar. Dessutom har vi installerat elbilsladdning till våra kunder för att möjliggöra för fler att minska sin klimatpåverkan, säger Nora Lundblad, miljösamordnare Diös.

 


Ladda fastigheter