25.09.2020 | 3 min

Nya krav på bostadsrättsföreningar och fastighetsägare när elbilsmarknaden ökar


Behovet och efterfrågan på elbilar och laddlösningar ökar i enorm takt. Detta påverkar inte minst bostadsrättsföreningar och fastighetsägare genom de nya kraven från Boverket.

– Den här hösten har efterfrågan på laddlösningar exploderat. Laddstöden från Regeringen har gått åt mycket snabbare än förväntat och det visar att utvecklingen är på stark frammarsch, säger Märta Kleven Falck, produktägare för BRF på Vattenfall.

Vad är det då som gäller? Boverkets nya krav för bostadshus innebär att man måste möjliggöra för laddning av elfordon i samband med nybyggnationer och större ombyggnationer. Detta kommer att gälla från och med 11 mars 2021 och omfattar alla parkeringar som har fler än 10 parkeringsplatser.

– Det innebär i realiteten att du måste ha förberett laddningsmöjlighet för samtliga parkeringsplatser. Parallellt med nuvarande beslut pågår dessutom en utredning om att skärpa kraven ytterligare, för att höja ambitionerna ännu mer. Det innebär att det blir allt viktigare att bygga långsiktigt och tänka på hur behovet kommer se ut i framtiden, säger Märta Kleven Falck.

Beslutet berör fler

Vattenfall är en av fler som är delaktiga i dialogen och beslutet kommer beröra väldigt många, allt från BRF:er och hyreshus till byggbolag som planerar nya byggnationer. De rekommenderar att BRF:er och andra aktörer som berörs att boka in ett möte med en helhetsleverantör som kan hjälpa till och vägleda om deras specifika behov.

Men inte bara nybyggnationer berörs. När det gäller laddstationer för existerande BRF:er kan en förening bli mer attraktiv för köpare om det redan finns på plats. Med tanke på hur snabbt utvecklingen går framåt så kan det till och med vara avgörande för privatpersoner i valet av bostad.

"Viktigt att tänka på är att vända sig till en helhetsleverantör som kan vägleda och guida i processen; från behovsanalys till installation och vidareutveckling. Ett annat tips är att regeringen idag erbjuder subventioner och det går att hitta mer om det på Naturvårdsverkets hemsida", avslutar Märta.

Håll dig uppdaterad med nyheter om elbilsladdning för brf! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 

Ta nästa steg

Gör ett kostnadsestimat på hårdvaran

 

Ladda där du bor