10.03.2022 | 3 min

 

För dig som sitter i styrelsen i BRF

Så planerar ni för elbilsladdning i ett större garage


När ni i bostadsrättsföreningen eller samfälligheten planerar att installera laddstationer i ett större garage stöter ni säkert på utmaningen med parkeringsplatserna. Såsom var och hur ska ni smartast dra matningen och placera laddboxarna eller måste vi aktivera alla på en gång?

I en bostadsrättsförening eller samfällighet är det flera människor som ska trivas och få sina behov och önskemål uppfyllda. Allt från sophämtning, renoveringar och trädgårdsskötsel är ämnen där det gäller att komma överens. Kanske är det därför inte så konstigt att det krävs lite planering inför installationen av laddstationer i det gemensamma garaget. Många föreningar hyr ut fasta parkeringsplatser till de boende och det blir ofta ett litet pussel att få ihop en plan för installationen. Det finns också investeringsstöd att söka men som bara gäller under vissa förhållanden.

 

Nyttja investeringsstödet och aktivera efter hand

Vi rekommenderar först att ni ser över möjligheten att installera ett större antal laddboxar på en gång. Kanske finns inte behovet idag, men fler och fler skaffar elbil. De senaste 12 månaderna har tillväxten av laddbara fordon varit över 63% (Källa: Power Circle februari 2022). Ni kommer ligga steget före och möta framtida behov på ett effektivt sätt.

Att installera ett större antal laddboxar är också ett billigt och flexibelt alternativ då ni just nu har möjligheten att söka investeringsstöd för laddboxar och installation genom Naturvårdsverket. Vi vet inte hur länge bidraget finns därför är det en god idé att passa på att nyttja förmånen.

Läs mer om investeringsstödet

 

Se över parkeringsavtalen och centrera laddstationerna

Om ni inte har möjlighet att installera ett större antal laddboxar rekommenderar vi er att se över parkeringskontrakten och stuva om bland parkeringsplatserna. Kanske är det flera i föreningen som planerar att skaffa elbil inom några år? Att undersöka behovet av elbilsladdning och se över avtalen kanske innebär administration för föreningen. Men genom att placera elbilarna på samma ställe har ni möjligheten att centrera laddinfrastrukturen och får på så sätt ner kostnaderna för både laddboxar och installation. När ni centrerar laddplatserna har ni också möjlighet att installera laddboxar med dubbla ladduttag, så att två bilar kan ladda vid samma laddstation.

 

Dra matningen och installera laddboxar efter hand

Slutligen har ni alternativet att förbereda elmatning. Vi rekommenderar att ni förbereder matning för samtliga parkeringsplatser och installerar laddboxarna efter hand. När behovet uppstår kan ni anlita en elektriker som installerar laddboxen på den befintliga infrastrukturen.

Notera att väljer ni detta alternativ behöver ni ha med er att ni inte har möjlighet att nyttja investeringsstödet från Naturvårdsverket. Eftersom laddboxarna inte blir centrerade är det också svårt att utnyttja möjligheten att ladda två bilar med en laddbox med två ladduttag. Kort sagt blir kostnaderna för laddstationerna högre än om man installerar flera på en gång.

 

Goda tips på vägen

Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.

Till tipslistan

 

Kontakta oss

Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.

Till intresseanmälan


Ladda BRF