För dig som sitter i styrelsen i BRF
För dig som sitter i styrelsen i BRF
För att få en realistisk kostnadsbild är det viktigt att man i förväg har funderat igenom vad som passar föreningen bäst, till exempel antal laddboxar, placering, vilken effekt ni vill ha och hur ni vill montera dem. En annan viktig punkt att diskutera är om ni själva ska stå för administrationen eller låta någon annan göra det. Vi har tagit fram några delar som är bra att ha koll på inför årsmötet, så att ni kan känna er trygga och vara väl förberedda när beslut om elbilsladdning i bostadsrättsföreningen ska tas.
Genom att göra ett estimat på hårdvarukostnaden baserat på antalet parkeringsplatser får ni en bra första uppskattning av kostnaden. Det ni behöver fundera över när ni gör detta är effekten. Vill ni framtidssäkra för kraftigare elbilar så rekommenderas 11 kW, men för dagens bilar räcker det i de allra flesta fallen med 3,7 kW då de flesta laddar många timmar över natten.
Få en uppskattning på hårdvaran här
Tänk på att närliggande platser inomhus gör installationen enklare och billigare. Stolpar och fundament går att lösa för er som inte vill ha laddstationerna monterade på vägg.
Fundera också på om ni vill ha hjälp med installation av samma leverantör eller om ni kanske har en egen installatör som ni vill använda er av. Viktigt är då att ni väljer en bra lösning, och att ni får hjälp med rätt förutsättningar för att installatören ska få en tydlig plan.
Det är viktig att ni har funderat igenom om det passar er förening bäst att själv stå för driften, eller låta någon annan göra det. Vill ni helst slippa det administrativa arbetet runt betallösning för laddningen, kan det vara klokt att välja en leverantör som kan hjälpa er med det. Annat viktigt att tänka på är att det bör finnas dygnet runt service, så ni slipper agera som support till era medlemmar.
Naturvårdsverket erbjuder bidrag för laddboxar och installation, vilket kommer ha förmånlig inverkan på er investering. Bidraget ges som ett engångsbelopp där ni kan få tillbaka 50 % av kostnaderna för laddbox och installation (max 15 000 kronor per laddpunkt).
Det är mycket att lära sig och hålla reda på och det är viktigt att ni får en laddlösning i er förening som blir precis som ni tänkt. Var därför noga med att ha en tydlig bild över era behov och ha era förutsättningar klara så att ni slipper överraskningar på vägen.
Ta följande steg mot er investering
Funderar ni på att installera laddstationer i er bostadsrättsförening? Vi har samlat smarta tips på vad ni i styrelsen behöver tänka på.
Kontakta oss så hör vi av oss till dig! Tillsammans går vi igenom vad ni behöver, och vi tar fram en offert som passar era behov.